• Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ανέφερε την «επιτυχία» του ίδιου και του πρώην θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης, Σωτήρη Παπαδόπουλου, έπειτα από προσπάθεια αρκετών μηνών, να εντάξουν στο πρόγραμμα «προστασίας από τη νιτρορύπανση», τις καλλιέργειες στους κάμπους του Νέστου και των Φιλίππων. Οι καλλιεργητές, δηλαδή, θα λαμβάνουν μία ενίσχυση, ώστε να μειώσουν τη χρήση των νιτρωδών λιπασμάτων και να προστατέψουν, έτσι, τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.
  • Όταν ρωτήθηκε, από τον «Κ.Τ.», για την επέκταση της εναέριας προστασίας των καλλιεργειών σταφυλιών στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου από τις χαλαζοπτώσεις, «πέταξε το μπαλάκι» στον Οργανισμό ΕΛ.Γ.Α., λέγοντας ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον να επεκτείνει το μέτρο αυτό και στην προαναφερθείσα περιοχή. Αλλά, γιατί να δείξει ενδιαφέρον ο ΕΛ.Γ.Α. για την εναέρια προστασία καλλιεργειών από την χαλαζόπτωση, αφού το αντικείμενο του είναι, να καταγράφει ζημιές και να δίνει αποζημιώσεις (στους πληγέντες παραγωγούς)!
  • Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και στο Νομό Καβάλας, προϋποθέτει πολιτική βούληση. Οι περιοχές με σταφυλοχώραφα στις Δ.Ε. Ορφανού και Ελευθερών πλήττονται συχνά από χαλαζοπτώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικές για την παραγωγή. Αφού, λοιπόν, ο ΕΛ.Γ.Α. δεν δείχνει ενδιαφέρον, πρέπει να δείξουν οι τοπικοί άρχοντες, από τους βουλευτές έως τον δήμαρχο Παγγαίου. Μόνο με συνεχή πίεση, θα πειστεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα κατανοήσει τη σημασία που έχει για το εξαιρετικό προϊόν, τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και την τοπική οικονομία, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Ο Θ. Μαρκόπουλος είπε, ότι είναι κρίμα να έχει γίνει αλματώδης πρόοδος στην ποιότητα των σταφυλιών και να καταστρέφεται η παραγωγή ενός δυναμικού εξαγώγιμου προϊόντος από το χαλάζι. Κι εμείς θα προσθέσουμε, από την έλλειψη ευαισθησίας του ΕΛ.Γ.Α. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και τα λιγοστά, δηλαδή, συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα, εμείς οι ίδιοι τα υποβαθμίζουμε, ενώ συμφωνούμε πως ο πρωτογενής τομέας, είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
  • Ευχόμαστε σύντομα, ο αντιπεριφερειάρχης, να ανακοινώσει την ευχάριστη είδηση, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εντάχθηκε στο πρόγραμμα εναέριας προστασίας των καλλιεργειών από την χαλαζόπτωση. Εάν δεν επιμείνουν οι τοπικοί άρχοντες στο ζήτημα αυτό, θα δούμε κι άλλες παραγωγές να καταστρέφονται στο μέλλον και οι γεωργοί να περιμένουν τις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α., για να εισπράξουν τις πενιχρές αποζημιώσεις. Επομένως, το «μπαλάκι» βρίσκεται, πρωτίστως, στα χέρια τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.