Οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν συνάντηση στην πόλη της Ξάνθης, στην οποία έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη δημιουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα (Δ.Ο.Φ.). Με αφορμή τη συνάντηση εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Μετά τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας στη συνάθροιση του Τυρνάβου, στις 22-10-2019, γίναμε σοφότεροι και πιο υποψιασμένοι για όλους τους συμμετέχοντες. Εκεί συγκεντρωθήκαμε εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, από γεωγραφικές περιοχές που αφορούν την παραγωγή της φέτας, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ», ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Α.Μ.-Θ. Εκεί αποφασίστηκε, να συνεχιστεί η κοινή πορεία όλων των εμπλεκομένων στη δημιουργία της Δ.Ο.Φ.

Η τοποθέτηση, όταν μας δόθηκε ο λόγος, ήταν η διάλυση όλων των οργανώσεων που υπάρχουν και η δημιουργία μιας νέας οργάνωσης, που θα προκύψει, με την κατάθεση από την κυβέρνηση νέου συνδικαλιστικού νόμου, πίσω από τον οποίο θα συνταχθούμε όλοι και η οποία θα αναλάβει την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων, όπου είναι αυτή απαραίτητη, αλλά και στη Δ.Ο.Φ. Με το σκεπτικό όμως, ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνηγορήσαμε στην ανάγκη οι υπάρχουσες οργανώσεις, να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία της Δ.Ο.Φ. Διευκρινίσαμε, επίσης, ότι, η εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στη Δ.Ο.Φ. είναι αρμοδιότητα των συνεταιρισμών κι όχι των συνδικαλιστικών φορέων, όμως λόγω της μικρής ποσότητας γάλακτος που αυτοί εκπροσωπούν έως σήμερα στη χώρα μας, χρειάζεται να υπάρξει η καλή θέληση όλων, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης, αναφέραμε ότι η εκπροσώπηση όλων των φορέων στη Δ.Ο.Φ., θα πρέπει να είναι ανάλογη με την παραγωγή των μελών τους, που αποδεδειγμένα εκπροσωπούν.

Διευκρινίσαμε ακόμα, ότι ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.-Θ., δεν μας απασχολεί η εκπροσώπηση στη Δ.Ο.Φ. με κάποιο μέλος μας, αλλά το σημαντικό είναι, οι συνάδελφοι που θα εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους, να έχουν την εμπιστοσύνη και την εξουσιοδότησή μας.

Αναφέρθηκε με πρωτοβουλία του προεδρείου της σύσκεψης, η υιοθέτηση στην ανακοίνωση που θα εκδιδόταν, της πρότασης των κτηνοτροφικών συλλόγων της Α.Μ.-Θ., προς το ΥΠ.Α.Α.Τ., για υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην αγοραπωλησία του γάλακτος, με υποχρεωτική την αναγραφή τιμής πώλησης, ανάμεσα στον κτηνοτρόφο και τον μεταποιητή, ή έμπορο, για να δοθεί τέλος στη γάγγραινα των ανοιχτών τιμών.

Επί δύο μήνες, αναμέναμε την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων που πάρθηκαν στον Τύρναβο. Μάταιη η αναμονή μας. Τελικά, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καταλάβαμε τον λόγο που δεν υπήρξε ποτέ ανακοίνωση κι αυτός ήταν, η κατάθεση του παλαιού φακέλου για τη δημιουργία της Δ.Ο.Φ. εν κρυπτώ, από ΣΕΒΓΑΠ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και ΠΕΚ. Η ανακοίνωση της ΠΕΚ, για άγνοια της συγκεκριμένης κίνησης, δείχνει και τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των οργανώσεων, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους και την αντιδημοκρατική και πεπαλαιωμένη νοοτροπία τους.

Η δικαιολογία περί μπλόφας, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία της Δ.Ο.Φ., θα είχε αξία, αν δεν είχε προηγηθεί η συμφωνία όλων στον Τύρναβο, ή αν είχε γίνει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς των κτηνοτρόφων. Ο τρόπος που έγινε, τελικά, αυτή η κίνηση, χαρακτηρίζει τους εμπνευστές της. Από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ότι, η μόνη μπλόφα που υπήρξε, ήταν η συνάθροιση του Τυρνάβου!

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠ.Α.Α.Τ., υπό τον υπουργό Μ. Βορίδη, σχετικά με τη Δ.Ο.Φ., δεν είχαμε την τιμή να καλεστούμε. Είναι δικαίωμά του υπουργού να διαλέγει τους συνομιλητές του κι αυτό έκανε. Άλλωστε, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με συνδικαλιστικά και κομματικά ελεγχόμενα στελέχη, που καλέστηκαν να συμμετέχουν. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.-Θ., δεν εκπροσωπηθήκαμε από κανένα στη συγκεκριμένη σύσκεψη, γιατί απλά δεν καλεστήκαμε. Εκπροσώπηση υπήρξε, μόνο, για τον συνεταιρισμό «Θρακών Αμνός», που συμμετέχει στον κλαδικό συνεταιρισμό, από τον φορέα του.

Ευχόμαστε να δημιουργηθεί η Δ.Ο.Φ., επάνω σε γερές βάσεις και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και κυρίως των κτηνοτρόφων, που αυτή τη στιγμή είναι ο οικονομικά αδύναμος κρίκος στην παραγωγική αλυσίδα της φέτας. Η Δ.Ο.Φ., όμως, είναι ένα μικρό κομματάκι στο παζλ που πρέπει να ενώσουμε, για την προστασία της φέτας και γενικά της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μόλις φύγει από τη δημοσιότητα το θέμα της Δ.Ο.Φ., με θετική, ή αρνητική έκβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων συναδέλφων στη σύσκεψη του ΥΠ.Α.Α.Τ., θα εξαφανιστούν και θα μείνουμε, πάλι, μόνοι. Όπως είμαστε τα τελευταία χρόνια εμείς, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.-Θ., με ελάχιστους αρωγούς στην υπόλοιπη χώρα, να αναδεικνύουμε και να αγωνιζόμαστε, για να επιλυθούν, τα μεγάλα, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Με αυτά που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, σε σχέση με την επιβίωση του κλάδου, μόνο μία ευχή έρχεται στη σκέψη μας. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.

Υ.Γ. Ο λόγος και οι πράξεις μας, είναι το διαβατήριο στη ζωή μας. Ας σκεφθούν όσοι πορεύονται με χαρτοπαικτικές πρακτικές και όρους, πόσο ιδιαίτερα ρούχα είναι τα παντελόνια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.