Για πολλούς, οι «Πέρσες» είναι το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο, όχι μόνο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, αλλά και του σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου. Το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο πρώτο έτος της περιοδείας του το καλοκαίρι του 2017 και επαναλαμβάνεται φέτος το καλοκαίρι, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) ανέλαβε την παραγωγή και ο νέος στην ηλικία και στο χώρο του θεάτρου, Άρης Μπινιάρης, το δύσκολο εγχείρημα, να μεταφέρει στη σκηνή το κείμενο του Αισχύλου. Στο εγχείρημα αυτό έχει συμπαραστάτες τους έμπειρους ηθοποιούς, Καροφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψαρρά, αλλά και της νεότερης γενιάς (Χάρη Χαραλάμπους, Αντώνη Μυριαγκό), που αποτελούν τον δωδεκαμελή Χορό.

Ένας από τους σταθμούς της φετινής περιοδείας, είναι το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, όπου η παράσταση θα παρουσιαστεί το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιουλίου 2018 (ώρα έναρξης 21:30). Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο, για φοιτητές, μαθητές, άτομα άνω των 65 ετών και ομάδες άνω των είκοσι ατόμων), 8 ευρώ (για ανέργους και άτομα με αναπηρίες).

Για την παράσταση μίλησαν, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 στο Δημαρχείο Καβάλας, ο σκηνοθέτης, Α. Μπινιάρης και οι ηθοποιοί: Κ. Καραμπέτη, Ν. Ψαρράς, Χ. Χαραλάμπους.

Η Κ. Καραμπέτη έκανε μία γλαφυρή αφήγηση της ιστορίας του έργου, που αναφέρεται στη μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου, ή αν θέλετε την απροσδόκητη ήττα του περσικού, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας αυτής ήταν καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αφού αν επικρατούσαν οι Πέρσες, θα εξάπλωναν την κυριαρχία τους, για δεκαετίες, στο δυτικό κόσμο και πολιτισμό. Οι «Πέρσες», είπε η δημοφιλής πρωταγωνίστρια, είναι ένα έργο που γράφτηκε από έναν σκεπτόμενο και ουμανιστή συγγραφέα και πραγματεύεται το θέμα της ύβρεως της εξουσίας.

Μίλησε, ακόμα, για τον ρόλο της (σ.σ. υποδύεται τη βασίλισσα των Περσών Άτοσσα, που είναι το κεντρικό πρόσωπο στην παράσταση), τη συνεργασία με τον Α. Μπινιάρη και με την υπόλοιπη ομάδα των ηθοποιών και περιέγραψε την κορυφαία σκηνή, της επίκλησης που κάνει η Άτοσσα, στην οποία κυριαρχεί η έκσταση!

Ο Ν. Ψαρράς πρόσθεσε ότι η μεγάλη αγωνία των ηθοποιών, που συμμετέχουν σ’ αυτά τα τεράστια έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, είναι πως θα καταφέρουν να «επικοινωνήσουν» το έργο του συγγραφέα στο κοινό. «Η επιτυχία της παράστασής μας, είναι ότι επικοινωνεί με τους θεατές», σημείωσε και σχολίασε ότι κάποιες φορές, στην προσπάθεια της «επικοινωνίας» αυτής, γίνονται από τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες πράγματα, τα οποία παρεξηγούνται από τους θεατές. «Στη δική μας παράσταση υπάρχει σεβασμός στο κείμενο του Αισχύλου και συγχρόνως μία νέα πρόταση».

Ο Χ. Χαραλάμπους δήλωσε ανυπόμονος, αλλά και ευλογημένος, που θα «αναμετρηθεί» με ένα τόσο μεγάλο κείμενο στο φιλόξενο και ωραίο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Τέλος, ο Α. Μπινιάρης, για τον οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί κολακευτικά σχόλια, σημείωσε ότι ο θεατής δεν χρειάζεται να γνωρίζει την ιστορία, για να καταλάβει το έργο. Αρκεί να απολαύσει την παράσταση, που αποκτά πιο δραματικό χαρακτήρα, χάρη στη δυναμική μουσική, η οποία βασίστηκε σε προεπιλεγμένα μουσικά μοτίβα της αρχαίας Περσίας.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν: η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Κορίνα Χιώτη-Πρασσά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.