-Έχω μία μεγάλη επιφύλαξη, καρντάσια, απέναντι σ’ αυτά τα «άυλα» προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία συμμετέχουν φορείς της αυτοδιοίκησης, ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Επιμελητήρια, Οργανισμοί κ.λπ., με αντικείμενα και αποτελέσματα αμφίβολου χαρακτήρα. Δεν καταλαβαίνω, επίσης, γιατί χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοια προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν ως εταίροι και φορείς από τρίτες χώρες.

-Είμαι, λοιπόν, πολύ επιφυλακτικός και στο έργο με την ονομασία CREA CENTERS, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας, μαζί με Δήμους από την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ρουμανία. Ο στόχος είναι, όπως είπε ο Θίοντορ, να γίνει η Μεγάλη Λέσχη ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας, στο οποίο θα συναντιούνται καλλιτέχνες που θα παράγουν πολιτιστικά προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάζουν στο κοινό. Η Μεγάλη Λέσχη, δηλαδή, θα γίνει μία θερμοκοιτίδα πολιτισμού, για συγκεκριμένα είδη καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Εγώ θεωρώ ότι, επειδή η Μεγάλη Λέσχη είναι άδεια, καρντάσια, ο Θίοντορ βρήκε μία καλή ευκαιρία να προμηθευτεί εξοπλισμό για τα εργαστήρια και τις εκθέσεις των καλλιτεχνών, με δαπάνη του προγράμματος. Και ακόμα, μία ευκαιρία για να κάνει «δημόσιες σχέσεις», όπως γίνεται στα διακρατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία «συνήθεια» του Λουντοβίκ, ο οποίος ασχολήθηκε με θέρμη με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα οφέλη για τον Δήμο Καβάλας, είναι συζητήσιμα. Η μνήμη μου δεν βρίσκει κάτι που έμεινε «προίκα» στον τόπο από την συμμετοχή στα προγράμματα αυτά.

-Νομίζω πως η «φασαρία» γίνεται με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2022, όταν θα λήξει το έργο CREA CENTERS. Όταν τελειώσει και η θητεία του Θίοντορ, θα τελειώσει μαζί και το όραμα της «Καβάλας δημιουργικής πόλης 2023».

Υ.Γ. Θα είχε αξία, νομίζω, η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα αν, για παράδειγμα, γινόταν ανακαίνιση στο παλιό δικαστικό μέγαρο και εγκατάσταση σ’ αυτό του CREA CENTER της Καβάλας. Θα διασώζαμε το κτήριο και θα αποκτούσε νέα χρήση, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.