Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Μέγαρο Μαξίμου , Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

-Προχθές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μία αντιπροσωπεία της Βουλής των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας, ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Ένα σοβαρό κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα (12) ναυτικά μίλια. Ωστόσο, αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα δεν ασκήθηκε πλήρως και η ατολμία της πολιτικής ηγεσίας να το ασκήσει, ενισχύει την αμφισβήτησή του. Το δικαίωμα αυτό ορίζεται από το Δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές Δίκαιο, το οποίο επικαλείται συνέχεια ο πρωθυπουργός και το επανέλαβε στην συνάντηση με τους βουλευτές των Η.Π.Α. «Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας», είπε. Πως εδράζονται οι θέσεις της Ελλάδας στο Δίκαιο της θάλασσας όταν δεν εφαρμόζει τον βασικό όρο, που είναι τα 12 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα;

-Εάν αύριο έρθει ένα γεωτρύπανο στο Αιγαίο πέλαγος και αρχίσει γεώτρηση σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από ελληνικό νησί, θα επέμβει το ελληνικό κράτος, για να υπερασπιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων που δεν ασκήθηκε; Ή, μήπως, θα ακολουθήσουμε την πάγια θέση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπέρ της συνεννόησης και το διαλόγου, με βάση το διεθνές Δίκαιο; Εάν αυτός που έστειλε το γεωτρύπανο απέναντι από το ελληνικό νησί, σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων, βρει υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, ή φυσικό αέριο), τι θα πράξουμε ως κράτος; Θα ζητήσουμε να διαπραγματευτούμε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού; Δηλαδή, θα του πούμε: «Κοίταξε, επειδή το κοίτασμα βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περίπτωση που κάνουμε την επέκταση στα δώδεκα ναυτικά μίλια, θέλουμε μία συμφωνία για συνεκμετάλλευση». Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός «συνεννόηση και διάλογο με βάση το διεθνές Δίκαιο»; Αυτό είναι μία «συνεννόηση με βάση το εμπορικό Δίκαιο» και απορρέει από το Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Ελλάδα δεν εφαρμόζει!

-Μη τολμήσουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, να επιτρέψουν ένα «τετελεσμένο γεγονός», επειδή ολιγώρησαν, ή ολιγοψύχησαν, να ασκήσουν το κυριαρχικό δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων; Κι αν γίνει κάτι τέτοιο αφορμή να πάμε στο (διεθνές) Δικαστήριο στην Χάγη, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα συνεκμετάλλευσης σε ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων, πως περιμένουμε να δικαιωθούμε; Οι δικαστές θα δούνε ότι η γεώτρηση έγινε έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια και θα φάμε την κατραπακιά! Έτσι, θα μπορούν όλοι οι άλλοι να κάνουν γεωτρήσεις έξω από τα 6 ναυτικά μίλια, εκτός από την Ελλάδα!

-Αναρωτιόμαστε εάν θέλουν αυτό, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό «διστάζουν» να ασκήσουν το κυριαρχικό δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων. Και μετά, να πούνε στον ελληνικό λαό, ότι για να αποφύγουμε το «θερμό επεισόδιο», θα προσφύγουμε στην Χάγη, όπου με βάση το διεθνές Δίκαιο, θα επιδιώξουμε την συνεννόηση με τον αντίδικο! Λυπούμαστε, αλλά αυτή δεν είναι λογική στην διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ακροβατισμός!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χαίρομαι Κωνσταντίνε που βλέπουμε από την ίδια οπτική γωνία το θέμα της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία “Γαλάζια Πατρίδα” κ κανένα νησάκι που να τίθεται σε καθεστώς αμφισβήτησης από τους γείτονες. Δεν τους ενδιαφέρει τι υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του Αιγαίου (νησιά) αλλά κάτω από αυτήν, στο βάθος (πετρέλαιο κ φυσικό αέριο). Άρα πολύ σωστά όπως έγραψες κ εσύ κ όπως είχα αναφέρει κ εγώ σε προηγούμενο postάρισμα η μαγική λέξη είναι “συνεκμετάλλευση”. Εκεί θα μας σύρουν αργά ή γρήγορα κ οι “φίλοι” μας οι σύμμαχοι, οι οποίοι τώρα μας λένε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, όπως μας έλεγαν και το 1918 “προχωράτε” στη Μικρά Ασία κ μόλις έγινε η αντεπίθεση του Κεμάλ, μην τους είδατε και φτάσαμε στην μικρασιατική καταστροφή του 1922. Το παρελθόν πρέπει να αποτελεί οδηγό για το μέλλον, πόσο μάλλον όταν είναι οδυνηρό κ καταστροφικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.