Ο εορτασμός της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού στην Π.Ε. Καβάλας

0

Με την ευκαιρία του εορτασμού μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στην Καβάλα
Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα έως τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2016.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας έως τις πρωινές ώρες της επομένης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016
Τα Ποντιακά σωματεία Νομού Καβάλας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου και στη συνέχεια λαμπαδηφορία προς την πλατεία ελευθερίας. Το πρόγραμμα της λαμπαδηφορίας είναι το εξής:
19:00 Ώρα συγκέντρωσης.
19:30 Έναρξη λαμπαδηφορίας με προπορευόμενο άγημα της ελληνικής σημαίας. Τερματισμός στην πλατεία Ελευθερίας, όπου από τις 19:00 θα ηχεί η καμπάνα του Πόντου και θα προβάλλονται video με θέμα τη Γενοκτονία.
20:30 Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων. Ομιλία για τη Γενοκτονία θα εκφωνήσει ο δικηγόρος, Παύλος Γεωργιάδης. Η χορωδία θα αποδώσει: α) Χορός «Θανατη Λάγγεμα», β) Χορός «Σέρρα».
Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Πέρας τελετής.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
08.00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην πλατεία Ελευθερίας.
09:40 Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.
10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αναιρεθέντων στη Γενοκτονία του Πόντου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Προκοπίου. Ομιλία για τη Γενοκτονία θα εκφωνήσει ο φιλόλογος, Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.
11:30 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ποντίων «ο Ακρίτας του Πόντου», από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τη δήμαρχο Καβάλας, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, τον διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.
Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Πέρας τελετής.
20:05 ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην πλατεία Ελευθερίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΑΣΟΥ «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016
10:00 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη Γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση
11:15 Κατάθεση στεφάνων
11:20 Χαιρετισμοί
11:30 Ομιλία από τον Χαράλαμπο Τσιρκινίδη, ιστορικό.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016
10:00 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λεύκης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
19:00 Παράσταση με θέμα: «Το αντάρτικο του Πόντου», στο Πολύκεντρο Νέας Καρβάλης.
ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 2016
20:15 Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπυρίδων Σφέτα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Π.Ε. Καβάλας.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ «Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΔΙΑΣ «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
10:00 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη Γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Θωμά στο Ζυγό Καβάλας. Μετά το πέρας της λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, η παιδική χορωδία των συλλόγων θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια που αρμόζουν στην ημέρα μνήμης.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
19:00 Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας», θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-ομιλία με θέμα: «Πόντος, ιστορία και πολιτισμός», στον κινηματογράφο «ΌΣΚΑΡ», με ομιλητές τον Αναστάσιο Κυριακίδη και την Ελένη Αθανασίου.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΙΔΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2016
10:15 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη Γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Κρηνίδων. Μετά το πέρας της λειτουργίας, θα ακολουθήσει πομπή στην πλατεία του Ποντιακού ελληνισμού, όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας και θα πραγματοποιηθεί ομιλία, από την εκπαιδευτικό, Αικατερίνη Ιωαννίδου. Στο τέλος, θα παρατεθεί δεξίωση με Ποντιακά εδέσματα.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2016
11:30 Ο Ποντιακός Σύλλογος Κεχροκάμπου, σε συνεργασία με το Δήμο Νέστου, θα πραγματοποιήσουν τα αποκαλυπτήρια του «μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού», στο πλαίσιο εκδήλωσης στην πλατεία του Κεχροκάμπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.