• Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι, εκτός από θεματοφύλακες των εθίμων και των παραδόσεων, ζωντανά κύτταρα πολιτισμού σε κάθε κοινωνία. Η οικονομική τους δυνατότητα είναι περιορισμένη, γι’ αυτό και χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση, πλην των συνδρομών των μελών τους, για να πετύχουν τους στόχους τους. Στους στόχους αυτούς, περιλαμβάνονται και οι μαζικές εκδηλώσεις. Αν και δεν είναι δαπανηρές, είναι απαραίτητη η βοήθεια ορισμένων φορέων και ιδιωτών, για την πραγματοποίηση τους.
  • Δεν αντιλαμβανόμαστε, επομένως, το πνεύμα του σχολίου που έκανε ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης (Τάκης) Εμμανουηλίδης, περί «μικροευεργετημάτων» που δέχονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με «αντάλλαγμα» να «λιβανίζουν» τους οικονομικούς υποστηρικτές τους, μεταξύ αυτών τους Δήμους και την Περιφέρεια. Όταν κάποιος ιδιώτης, ή φορέας, δείχνει εμπράκτως τη στήριξη προς το έργο των πολιτιστικών συλλόγων, τα μέλη των συλλόγων ως ελάχιστη ανταπόδοση οφείλουν να ευχαριστήσουν, να συγχαρούν και να πούνε ένα καλό λόγο για τους «ευεργέτες» τους.
  • Θεωρούμε ότι είναι θεμιτό οι φορείς αυτοδιοίκησης να στηρίζουν την προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων. Κι αυτοί, από την πλευρά τους, να στηρίζουν τους φορείς αυτοδιοίκησης. Η λαϊκή παροιμία λέει ότι: «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο». Ο Δ. Εμμανουηλίδης ανάγει την αμφίδρομη αυτή σχέση σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό το πολιτικό όφελος των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Δεν καταλαβαίνουμε, ωστόσο, πως η σχέση αυτή επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εκλογών της αυτοδιοίκησης (περιφερειακών, δημοτικών) την περασμένη Κυριακή 26 Μαΐου 2019 σε βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των υποψηφίων που είχαν τη στήριξη του κόμματος.
  • Η Περιφέρεια και οι Δήμοι, οι διοικήσεις τους για την ακρίβεια, δεν πρέπει να ανταποκρίνονται στα αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων, γιατί τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των συλλόγων θα «λιβανίζουν» τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές;
  • Επειδή δεν αρέσει στον Δ. Εμμανουηλίδη το «λιβάνισμα», οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έπρεπε να «κόψουν» την οικονομική βοήθεια προς τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, για να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών! Ειλικρινά δεν κατανοούμε τη λογική του βουλευτή Καβάλας, ο οποίος ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις των διοικήσεων, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων. Δεν το κάνει, όμως, για ψηφοθηρικό λόγο, αλλά γιατί τιμάει την προσφορά των μελών των συλλόγων στη διάσωση του πολιτισμού.
  • Στον Δήμο Καβάλας, πρόσφατα, η δημοτική αρχή δέχτηκε κριτική, από τον Μάκη Παπαδόπουλο αν θυμόμαστε σωστά, γιατί καθυστέρησε να υλοποιήσει την υπόσχεση για την οικονομική βοήθεια κάποιων αθλητικών σωματείων, μεταξύ αυτών της ομάδας ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα», η οποία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στον 1ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ΄ εθνικής κατηγορίας.
  • Από τη μια, λοιπόν, ο Δήμος δέχεται κριτική γιατί δεν έδωσε τα χρήματα που έχουν ανάγκη τα αθλητικά σωματεία. Και από την άλλη, καλείται να «απολογηθεί» επειδή κάνει «μικροευεργετήματα» προς τους πολιτιστικούς συλλόγους και δέχεται το «λιβάνισμα» τους. Αν ο Δ. Εμμανουηλίδης έχει να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο, ότι η δημοτική αρχή Δήμου έδωσε οικονομική ενίσχυση σε πολιτιστικό σύλλογο, για να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη των μελών του, δηλαδή ψήφους, να το κάνει ευθέως και δημοσίως. Τα υπονοούμενα, τα μισόλογα και η αναζήτηση μη πολιτικών αιτίων για τη «βαρύτατη» ήττα στις εκλογές, δεν τον τιμούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.