-Ο λόγος που θα καθυστερήσει (αν καθυστερήσει) η επικύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του έτους 2021, η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020, είναι οι ενστάσεις που δήλωσαν ότι θα καταθέσουν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κουνάκος, για διαφορετικούς λόγους. Ο μεν δήμαρχος είπε ότι η απόφαση, που στηρίζεται στην πρόταση 4 παρατάξεων της «αντιπολίτευσης», για υψηλότερο ποσοστό μείωσης των τελών, θα προκαλέσει πρόβλημα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021. Ο Κ. Κουνάκος διαφώνησε με την αναλογικότητα των αυξήσεων, ή των μειώσεων, ανά δημοτικό διαμέρισμα και επαγγελματική ομάδα δημοτών.

-Οι ενστάσεις, προφανώς, θα κατατεθούν σύντομα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου σύντομο, διότι η απόφαση ελήφθη, αυτή τη φορά, σύννομα. Υπενθυμίζουμε ότι, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος, Κώστας Πεφάνης, δεν έλαβε υπόψη ότι, για να είναι τυπικά ορθή η διαδικασία χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων στην ονομαστική ψηφοφορία. Έτσι, η αρχική απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και ζητήθηκε «ορθή επανάληψη» της ψηφοφορίας. Να σημειώσουμε ότι, κατά της αρχικής απόφασης έκαναν ενστάσεις, πάλι, ο Θ. Μουριάδης και ο Κ. Κουνάκος, οι οποίες δεν εξετάστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού δεν αφορούσαν κάποιο τυπικό ζήτημα της διαδικασίας.

-Πιστεύουμε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης θα αγνοήσει, πάλι, τις ενστάσεις των δύο αιρετών, διότι δεν στηρίζονται σε διαδικαστικά ζητήματα, αλλά σε πολιτικές αντιρρήσεις. Εκτός κι αν «ανακαλυφθεί» κάποια τυπική αδυναμία, όπως την πρώτη φορά. Επομένως, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Καβάλα», Δημήτρης Βογιατζής, πρέπει να κάνει κριτική στον Θ. Μουριάδη και τον Κ. Κουνάκο, που δεν αποδέχτηκαν τη βούληση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, που ενέκρινε την «εναλλακτική» πρόταση των 4 παρατάξεων (με σημαντική διαφορά ψήφων). Οι παρατάξεις «Ανάσα για τον Δήμο» (επικεφαλής Δ. Τσανάκα), «Ο Τόπος της Ζωής μας» (επικεφαλής Χρ. Παπαδόπουλος), «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» (επικεφαλής Ευ. Παππάς), «Συνεργασία για την Καβάλα» (επικεφαλής Ν. Ξανθόπουλος) κατέθεσαν, όπως διακινούνται από τον νόμο, μία κοινή πρόταση απέναντι στην πρόταση της δημοτικής Αρχής, με την απαραίτητη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ασχέτως αν ήταν αρνητική. Η αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν σημαίνει απόρριψη της δεύτερης πρότασης. Αλλιώς, θα συζητιόταν και θα έμπαινε σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση της δημοτικής Αρχής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η Οικονομική Υπηρεσία οφείλει να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για την άποψη της επί των προτάσεων, αλλά την έγκριση μιας εξ’ αυτών θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

-Οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων τοποθετήθηκαν επί των (δύο) προτάσεων και, τελικά, ψήφισαν ονομαστικά ποια προτιμούν. Υπάρχει κάτι μεμπτό στην παραπάνω διαδικασία; Ο Δ. Βογιατζής ήταν στην μειοψηφία της ψηφοφορίας και οφείλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα. Όπως σεβάστηκε ο Καβαλιώτικος λαός το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019, όταν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος (για πρώτη φορά και τελευταία ευελπιστούμε) λαμβάνοντας 773 ψήφους και ποσοστό 2,22% Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν εισέρχεται κόμμα με (εκλογικό) ποσοστό χαμηλότερο του 3%. Η εκλογή του Δ. Βογιατζή οφείλεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξαρτήτων Ελλήνων!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.