-Δεν χωράει αμφιβολία, ότι η σύνδεση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τον αγωγό που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης (του Δήμου Δοξάτου) στην πόλη της Καβάλας, θα λύσει οριστικά το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής με συνεχές και ποιοτικό νερό.

-Το μεγάλο αυτό έργο, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει, με ευθύνη, κατά την άποψη μου, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας. Ο αντιδήμαρχος Κοινοτήτων και πρωτογενούς τομέα του Δήμου Καβάλας, Θόδωρος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αναφέρεται στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων του κεντρικού αγωγού.

-Διότι, ο αγωγός που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, αν δεν κάνω λάθος, για να μεταφέρει το νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην Καβάλα, δεν διέθετε άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Εκείνη την εποχή, βεβαίως, τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν απαιτούσαν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ούτε οι επόμενες δημοτικές Αρχές σκέφτηκαν να εξασφαλίσουν περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον αγωγό. Μέχρι που προέκυψε η σύνδεση με το δίκτυο της Δ.Ε. Φιλίππων.

-Κακώς, πιστεύω, ο Δήμος Καβάλας απευθύνθηκε στην κοινοπραξία του T.A.P. (Trans Adriatic Pipeline), για να ζητήσει να χρηματοδοτήσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Διότι, η συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας T.A.P. και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ήταν να χρηματοδοτηθούν τα έργα ύδρευσης και άρδευσης στη Δ.Ε. Φιλίππων.

-Δηλαδή, τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, που υποσχέθηκε ο T.A.P., αφορούν το έργο σύνδεσης του κεντρικού αγωγού με το δίκτυο ύδρευσης των χωριών. Αμφιβάλλω ότι θα φτάσουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

-Εφόσον προέκυψε ζήτημα (περιβαλλοντικής) αδειοδότησης του κεντρικού αγωγού, έπρεπε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να ζητήσει τα χρήματα της μελέτης, είτε από την κεντρική διοίκηση (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), είτε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (επιχειρησιακό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.).

-Είναι αστείο για 80.000 ευρώ, να κινδυνεύει ένα έργο πνοής για την Δ.Ε. Φιλίππων. Ποιος, άραγε, έκανε τη συμφωνία να «αφαιρεθούν» τα ογδόντα χιλιάρικα από τα 4,5 εκ. ευρώ, όπως είπε ο Θοδ. Παπαδόπουλος; Είναι αμφίβολο πως θα φτάσουν τα 4,5 εκ. ευρώ για το έργο, θα αφαιρέσουμε και 80.000 ευρώ, για να αδειοδοτηθεί ο κεντρικός αγωγός;

-Ουαί κι αλίμονο Θοδ. Παπαδόπουλε, καρντάσι, αν ματαιωθεί το έργο στη Δ.Ε. Φιλίππων, επειδή ο Δήμος Καβάλας και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., δεν φρόντισαν να βρούνε χρήματα για την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του κεντρικού αγωγού!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.