Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας θεσμού «Πολιτιστικού Λιμανιού» στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου – Β. Αιγαίου

0

Ο Δήμος Καβάλας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις για την προβολή των φυσικών πόρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας της περιοχής μέσω της συμμετοχής του στο έργο ΛΙΜΗΝ.

Το ΛΙΜΗΝ επιδιώκει υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και με την υποστήριξη των κύριων πόλεων – λιμανιών της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας να δημιουργήσει το θεσμό του «Πολιτιστικού Λιμανιού» ώστε αφενός να διασφαλισθεί η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και αφετέρου να ενισχυθεί ο πολιτιστικός τουρισμός. Στόχοι που αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους εταίρους από την Ελλάδα, δηλαδή το ΕΚΒΜΜ και τον Δήμο Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτιστικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας αποτελείται κυρίως από μνημεία που προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα έως το Βυζάντιο, ενώ η συνεισφορά της ελληνικής διασποράς από τους πρόσφατους αιώνες είναι σημαντική και ορατή. Επιπλέον, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με την προσθήκη πολιτιστικών διαδρομών είναι σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα αναδυόμενων προορισμών όπως είναι η Καβάλα.

Στην 2η Τακτική Συνάντηση του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, 4-6 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας, αποφασίστηκε να διοργανωθεί την ερχόμενη άνοιξη έκθεση για την προβολή των πόλεων που συμμετέχουν στο ΛΙΜΗΝ στο πρόσφατα επιστραφέν στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης ελληνικό σχολείο του Γαλατά.

Ο Δήμος Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την περιοχή μας σ’ ένα ιδιαίτερα ευάριθμο και υψηλού εισοδήματος κοινό, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην κοινή διεκδίκηση για την δημιουργία του θεσμού του «Πολιτιστικού Λιμανιού» .

Η εκδήλωση αυτή στην Κωνσταντινούπολη θ’ αποτελέσει σταθμό στην κοινή προσπάθεια για την αναγνώριση και την υποστήριξη του θεσμού του «Πολιτιστικού Λιμανιού», ενώ στις 18 Ιουνίου θα γίνει μία αρχική παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στην Αθήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.


Βασικά στοιχεία για το έργο ΛΙΜΗΝ


Ο κύριος στόχος του έργου «ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως τον Εύξεινο Πόντο» είναι να συμβάλει στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας-Β. Αιγαίου μέσω της δημιουργίας ενός φορέα για την προώθηση των πόλεων-λιμανιών.

Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι το ΕΚΒΜΜ, οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, και εκτός του Δήμου Καβάλας, οι εταίροι περιλαμβάνουν ακόμη έξι φορείς που καλύπτουν τα κυριότερα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, ήτοι Κωνσταντινούπολη, Βάρνα (Βουλγαρία), Κωστάντζα (Ρουμανία), Οδησσό (Ουκρανία) και Βατούμι (Γεωργία).

Το έργο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 €, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.