-Η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, όπως πληροφορηθήκαμε, σχεδιάζει να ιδρύσει δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», θα σχολιάσουμε! Το Λιμενικό Γραφείο είναι σημαντικό εργαλείο, για την διαχείριση του παραλιακού μετώπου που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ωστόσο, στο Λιμενικό Γραφείο του Δήμου, δεν θα περιληφθεί, αρχικά, ο λιμενίσκος των παλιών σφαγείων, διότι πρέπει να τακτοποιηθούν ορισμένες παρανομίες. Οι παρανομίες αφορούν στην απομάκρυνση των μόνιμων εξωτερικών κατασκευών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες οι καταστηματάρχες πληρώνουν ετησίως πρόστιμο στα Δημόσια Κτήματα (αν δεν κάνουμε λάθος).

-Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Ιακωβίδης, διεμήνυσε στους καταστηματάρχες να «ξηλώσουν» τις κατασκευές, αλλιώς δεν θα προχωρήσει η ίδρυση του δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, ώστε ο «ορφανός» λιμενίσκος των παλιών σφαγείων, να περιέλθει στην διαχείριση του Δήμου (σ.σ. και να πάψουν οι καταστηματάρχες να πληρώνουν το πρόστιμο). Αλλά, η ίδρυση Λιμενικού Γραφείου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαχείριση των «ορφανών» λιμενίσκων, τα οποία η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να διαχειρίζεται, για να διευκολύνει τον Δήμο να τα αποκτήσει.

-Ο λιμενίσκος των παλιών σφαγείων, είναι ο μεγαλύτερος, πιο γραφικός και πολυσύχναστος από τα «ορφανά» λιμανάκια στον αστικό ιστό της Καβάλας και επιβάλλεται να «ενταχθεί» στο Λιμενικό Γραφείο που θα ιδρυθεί.

-Πάντως, μας προκαλεί απορία και αρνητική εντύπωση μαζί, γιατί η δημοτική Αρχή ζήτησε από τους καταστηματάρχες στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων να απομακρύνουν τις μόνιμες κατασκευές στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, ενώ «κάνει τα στραβά μάτια» με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) και τις παράνομες εγκαταστάσεις στην ακτή Καλαμίτσα, που βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού! Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), που κατασκεύασε τις εγκαταστάσεις την δεκαετία του 1970, δεν έβγαλε ποτέ σχετική πολεοδομική άδεια. Και αμφιβάλλουμε αν φρόντισε να τις νομιμοποιήσει η ΕΤ.Α.Δ., στην οποία αποδόθηκαν με απόφαση της κεντρικής διοίκησης. Γιατί, λοιπόν, να πληρώνουν πρόστιμο (ετησίως) στα Δημόσια Κτήματα οι καταστηματάρχες για τις εξωτερικές κατασκευές στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων και να μην ισχύει το ίδιο για την ΕΤ.Α.Δ., για τις παράνομες τσιμεντένιες κατασκευές στην ακτή της Καλαμίτσας;

-Ο Δήμος Καβάλας έχει μία «χρυσή» ευκαιρία να αποκτήσει την ακτή και στην συνέχεια, αφού την εξωραΐσει, να την αποδώσει ελεύθερα στους λουόμενους. Η δημοτική Αρχή πρέπει, αρχικά, να καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, που ικανοποίησε την αγωγή της ΕΤ.Α.Δ. εναντίον του Δήμου Καβάλας για την ακτή. Και αμέσως μετά, να καταθέσει αίτημα για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού στην Κτηματική Υπηρεσία, όπως έκανε το 2013 ο τότε αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας και νυν δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ώστε να κατεδαφιστούν την επόμενη ημέρα όλες οι τσιμεντένιες κατασκευές. Κι αφού παρουσιάσει στο δικαστήριο τα κτηματολογικά φύλλα, τα οποία δείχνουν ότι ιδιοκτήτης της Καλαμίτσας είναι ο Δήμος Καβάλας, να προχωρήσει στην διαμόρφωση της παραλίας και την τοποθέτηση ήπιων κατασκευών για την εξυπηρέτηση των λουόμενων. Και δεν θα είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται τα έσοδα με την ΕΤ.Α.Δ., ούτε να πληρώνει ενοίκιο για την παραχώρηση της ακτής κατά χρήση. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν ακόμα «μεταβιβαστεί» η ακτή στην ΕΤ.Α.Δ. και απαξιωθούν οι εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.