Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 και ώρα 21.00, στο αίθριο της «Παλιάς Μουσικής» στη συνοικία της Παναγίας, το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) θα προβάλει το νέο ιστορικό και βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Στην άκρη του Αιγαίου-Καστελόριζο». Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, τιμώντας την πολυκύμαντη ιστορία του ακριτικού νησιού, προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών στην ευρύτερη περιοχή. Στο νοερό αυτό ταξίδι, ιστορική αναδρομή σε Ρόδο, Αντίφιλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο «An Island in Time 1890-1948», του Nicholas Pappas, στο ημερολόγιο «Ιστορίες του Καστελλορίζου», της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς και σε αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ, της Ε.Ρ.Τ. και σε πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο.
Στο διάρκειας πενήντα λεπτών ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται με αφηγηματική γλαφυρότητα, η ιστορική πορεία ενός νησιού που στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όχι μόνο έσφυζε από ζωή, αλλά αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα της ανατολικής Μεσογείου. Μ’ ένα μεγάλο στόλο εμπορικών πλοίων, με κατοίκους που δραστηριοποιούνταν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με φημισμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με ζηλευτή οργάνωση της τοπικής κοινωνίας, παρά την οθωμανική κυριαρχία, με κάλυψη όλων των υλικών αναγκών των κατοίκων, χάρη στο τρόπο που λειτουργούσε η δημογεροντία.
Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Καβάλας, τη «Δημωφέλεια», το σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και τον σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο», θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Συντελεστές ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου, Άγγελος Κοβότσος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
Αφήγηση: Νένα Μεντή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.