Ο Δήμος Καβάλας θα παρουσιάσει το έργο της ανάδειξης του μονοπατιού «Ο Δρόμος του Νερού»

0

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Νερού, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας (πρώην Δημοτικό Σχολείο), ο Δήμος Καβάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου θα παρουσιάσει το έργο της ανάδειξης του μονοπατιού «Ο Δρόμος του Νερού».

Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, η προϊσταμένη της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Δαδάκη, η εκπρόσωπος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων Μαρία Κατσακιώρη και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας Γιάννης Προμούσας

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα παρουσιαστεί το μεγάλο έργο που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που αφορά στην οργάνωση και ανάδειξη του μονοπατιού, μίας διαδρομής ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και αξίας, καθώς μεγάλο τμήμα της ταυτίζεται με τον αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου που μετέφερε νερό στην πόλη της Καβάλας.


Λίγα λόγια για το μονοπάτι «Ο Δρόμος του Νερού»

Το μονοπάτι, συνολικού μήκους 10,5 χλμ εύκολο και βατό, ξεκινά από τον οικισμό της Παλαιάς Καβάλας, διέρχεται από ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, παρέχει θέα στα τενάγη των Φιλίππων, στο Θρακικό πέλαγος και τη Θάσο, οργανώνεται με σημάνσεις και υποδομές. Στο μέσο περίπου της διαδρομής του, συναντά τη Μάνα του νερού, την κύρια πηγή που υδροδότησε επί αιώνες την πόλη της Καβάλας. Από εκεί και έως την απόληξή του στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου, η διαδρομή κινείται πάνω στον κτιστό αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου. Περνά τις υδατογέφυρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διέλευσή του πάνω από τις ρεματιές. Συναντά ερείπια από τις κρήνες και τις ποτίστρες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες πεζών και ζώων. Διασταυρώνεται με δεξαμενές που αναλάμβαναν τον καθαρισμό του νερού. Ανασυνθέτει μια διαδρομή αιώνων, γνωστή από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως δρόμος του νερού.

Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τη 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υλοποιεί έργο με τίτλο «Οργάνωση και ανάδειξη του μονοπατιού «Ο δρόμος του νερού» (Παλαιά Καβάλα – Καβάλα)», με στόχο να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή μιας διαδρομής ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και αξίας, να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να προσφέρει στον επισκέπτη περιοχής ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ενημέρωσης και αναψυχής.

Το έργο ύψους 561.150 € εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η διάρκειά του είναι 36 μήνες.

Οι κύριες δράσεις του έργου αφορούν σε τεχνικές εργασίες βελτίωσης και οργάνωσης της διαδρομής, στην τεκμηρίωση και ερμηνεία των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μονοπατιού με σκοπό τη βέλτιστη προβολή τους, στην υλοποίηση ενεργειών ενημέρωσης και προβολής, στην εκπόνηση αρχαιολογικών εργασιών στο τμήμα του μονοπατιού που ταυτίζεται με τον αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου (ανασκαφική έρευνα, σχεδιαστική αποτύπωση, φωτογραφική τεκμηρίωση, μελέτη δεδομένων), καθώς και στη σύνταξη σχεδίου προβολής του έργου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.