Το παράδειγμα της δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμπράττουν σαράντα (40) φορείς, ακολουθεί ο Δήμος Καβάλας, με σκοπό να ιδρύσει την «ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Καβάλας». Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο σχεδιάζεται εδώ και ένα έτος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης και στοχεύει στην ενεργειακή μετάβαση του Δήμου. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα, που θα συστήσουν μία «κοινοπραξία», με ελάχιστο κεφάλαιο 50.000 ευρώ. Ήδη, όπως είπε ο δήμαρχος, στην σύμπραξη θα συμμετάσχουν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Η «ενεργειακή κοινότητα» είναι το εργαλείο, πρόσθεσε, ώστε ο Δήμος να μειώσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του, το οποίο σε ετήσια βάση ανέρχεται στα τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την μείωση του ενεργειακού κόστους, ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα να παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε δημότες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Η ενέργεια που θα παράγεται, είναι της τάξεως των δεκαέξι (16) MegaWatt και θα προέρχεται από ένα «φωτοβολταϊκό πάρκο» έκτασης 230 στρεμμάτων. Το «φωτοβολταϊκό πάρκο» θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Ε.Σ.Π.Α., είτε από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Η κατασκευή του, ανέφερε ο δήμαρχος, θα γίνει σε γήπεδο στην Λημνιά, ή στο Εσκί Καπού. Στην ίδρυση της «ενεργειακής κοινότητας» συμφώνησαν, με επιφυλάξεις και παρατηρήσεις, οι παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.