Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Δημαρχείο, το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του Δήμου Καβάλας και του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική αλληλεγγύη και προσχολική αγωγή», είχε σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για την προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, αλλά και να δώσει απαντήσεις στην κριτική των πολιτικών αντιπάλων της δημοτικής Αρχής. «Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά. Ο σκοπός μας είναι η αλήθεια. Δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε την κατάσταση, ούτε να σπείρουμε πανικό», είπε ο δήμαρχος και μίλησε για τις παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται στα σχολικά κτίρια, οι οποίες είναι ιεραρχημένες, καθώς και για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών.

Ο Δήμος Καβάλας, σημείωσε, ζήτησε μεγαλύτερο αριθμό καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, ωστόσο το Υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε μικρότερο αριθμό σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθετε για τις σχολικές αίθουσες. Εάν χρειαστεί επιπλέον προσωπικό για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, δήλωσε, θα προσληφθούν κι άλλες καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Αναλυτικότερη αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Θανάσης Δασκαλούδης, ο οποίος δήλωσε πως ο στόχος ήταν σε κάθε σχολείο, να τοποθετηθεί τουλάχιστον μία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. «Το Υπουργείο είχε άλλα στοιχεία και μ’ αυτά ενέκρινε μικρότερο αριθμό, καθώς και τη σχετική δαπάνη για την πληρωμή τους. Ο Δήμος Καβάλας και η διοίκηση δεν έχουν ευθύνη. Με τον αριθμό που εγκρίθηκε κάνουμε το καλύτερο για την καθαριότητα των σχολείων. Τη Δευτέρα (σ.σ. 14 Σεπτεμβρίου 2020) όλα τα σχολεία θα είναι καθαρά και έτοιμα, για να υποδεχτούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως αναμένεται, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, η πρώτη «παρτίδα» με τις μάσκες προφύλαξης που θα μοιραστούν στους μαθητές. Επίσης, άφησε αιχμή για την πολιτική διαχείριση του ζητήματος των σχολικών καθαριστριών από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι: «Άλλα δήλωναν στο Υπουργείο και άλλα αναφέρονταν στη σύμβαση που υπέγραφαν με τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι σχολικές επιτροπές για εκατόν δώδεκα επιπλέον αίθουσες».

Για στοχευμένη κριτική εναντίον της δημοτικής Αρχής μίλησε και ο πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Κυριάκος Κελίδης, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλουν όλοι, ώστε να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος της πανδημίας. «Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, με τη συμβολή όλων», τόνισε. Αναφέρθηκε, ακόμα, σε μία σημαντική αλλαγή στην οικονομική διαχείριση. «Εμείς αλλάξαμε τον προσανατολισμό και θέλουμε να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους διευθυντές των σχολείων. Κάθε σχολείο θα έχει το δικό του «ταμείο», για να καλύπτει τις ανάγκες του», είπε.

Ο Φιλήμων Ξουλόγης ανακοίνωσε ότι, τον Σεπτέμβριο θα αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, θα γίνει 8:15π.μ.-2μ.μ., προκειμένου να κατανεμηθεί κατάλληλα το περιορισμένο προσωπικό. Ο αρχικός σχεδιασμός, ανέφερε, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο ανατράπηκε από την πανδημία. Με εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), δεν εγκρίθηκε η σύμπτυξη τμημάτων και έτσι χρειάστηκε περισσότερο προσωπικό. Έως ότου έρθουν οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, πιθανόν έως το τέλος του μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου αποφάσισε την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας.

Ήδη, συνέχισε, ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις για 520 παιδιά, ενώ με τον ερχομό των εργαζομένων του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Οι παιδικοί σταθμοί, είπε τέλος, είναι πανέτοιμοι και απολύτως ασφαλείς, για να υποδεχτούν τα βρέφη και τα νήπια.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.