Με επιστολές προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ζητάει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων με τον δάκο στο νησί της Θάσου και με την παραγωγή σταφυλιών που «χτυπήθηκε» από τις έντονες βροχοπτώσεις. Αναλυτικά οι επιστολές του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας είναι οι ακόλουθες:

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2018»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στη νήσο Θάσο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος καθολικός ψεκασμός, άρχισε δε ο δεύτερος λόγω του πολύ αυξημένου πληθυσμού του δάκου που παρατηρείται σε όλο το νησί τη φετινή περίοδο. Η δακοκτονία στο νησί γίνεται με τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών, από προσωπικό που προσλήφθηκε σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 5593/84991/15-06-2018 απόφαση σας, η οποία όμως θα πρέπει να τονίσουμε, ότι κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο καθυστερημένα στην αρμόδια Υπηρεσία ( Δ.Α.Ο.Κ. Καβάλας), κατά περίπου ένα μήνα σε σχέση με προηγούμενα έτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να αρχίσει και καθυστερημένα η δακοκτονία για το 2018, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι κατά το τρέχον έτος και έως σήμερα, δεν έχει αποσταλεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας καμία πίστωση για τη δακοκτονία του 2018 και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος, έγιναν στηριζόμενες σε κάποια υπόλοιπα πιστώσεων που υπήρχαν στους κωδικούς του προϋπολογισμού και ήταν ταμειακά διαθέσιμα. Όμως, αυτά ήδη εξαντλούνται και για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να αποσταλούν άμεσα οι σχετικές πιστώσεις, για να πληρωθούν οι ψεκαστές που προσλήφθηκαν και οι υπόλοιπες δαπάνες, αφού για φέτος εκτιμούμε ότι λόγω του μεγάλου πληθυσμού του δάκου και ανάλογα με την εξέλιξη του, ίσως χρειαστεί να γίνουν πέντε γενικοί ψεκασμοί. Παρακαλούμε, λοιπόν, για την άμεση αποστολή των απαραίτητων πιστώσεων, όπως έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου.

Τονίζουμε δε, ότι οι κλιματικές συνθήκες στη Θάσο, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τον δάκο και έτσι εάν το πρόγραμμα της δακοκτονίας, εκ των πραγμάτων, τερματιστεί, η φετινή παραγωγή θα υποστεί ολοσχερή ποσοτική και ποιοτική καταστροφή. Μετά τα παραπάνω, ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειες σας.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. αναφέρει τα εξής:

Κύριε πρόεδρε,

λόγω των άκαιρων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, το προηγούμενο διάστημα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ο «αστερίσκος», το σχίσιμο της ράγας κ.ά. Συνεπώς, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσες αναγγελίες για άκαιρες βροχοπτώσεις και να αρχίσουν να γίνονται δεκτές αιτήσεις δηλώσεις ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. Τονίζουμε ότι, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, το βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι αμπελώνες, αλλά και οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, διαμορφώνουν μία σημαντική εξελισσόμενη ζημία, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις παρατεταμένες και άκαιρες βροχοπτώσεις. Συνεπώς, είναι ανάγκη να δρομολογηθούν οι αναγγελίες ζημιάς, όπως έγινε ήδη και στην Π.Ε. Κορινθίας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.