• «Η διαφορά είναι, ότι εμείς εκφράζουμε το απόλυτα νέο και αυτό που θα κάνει καινοτόμες αλλαγές. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο διοίκησης, γιατί κατά τη γνώμη μας δεν είναι όσο αποτελεσματικός θα έπρεπε», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου, Γιώργος Γερομάρκος. Μία δήλωση «στοχευμένη», όσον αφορά τους βασικούς αντιπάλους του στη διεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου, τον νυν δήμαρχο, Φίλιππο Αναστασιάδη και τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Ξουλόγη. Διότι, ο Γ. Γερομάρκος γνωρίζει ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι, που συμπληρώνουν την «πεντάδα» στον Δήμο Παγγαίου, δεν έχουν τη δυναμική να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο β΄ γύρο των εκλογών.
  • Ο Γ. Γερομάρκος, επομένως, θέλει να «μπει σφήνα» στους δύο διατελέσαντες δημάρχους στις δύο τελευταίες θητείες. Και για να πετύχει τον στόχο, πρέπει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι διαφορετικός. Προβάλλει, λοιπόν, ότι είναι πρωτοεμφανιζόμενος στον Δήμο Παγγαίου και ότι η εκλογή του θα συνδυαστεί με την εφαρμογή του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, του «Κλεισθένη», που δήθεν θα αλλάξει τον τρόπο διοίκησης των Περιφερειών και των Δήμων, αφού θα απαιτείται συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων, για τη λήψη των αποφάσεων.
  • Προσπαθεί, πιθανόν σκοπίμως, να «αποκρύψει» πως δεν είναι νέος στην ενασχόληση με τα κοινά. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι διετέλεσε θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη, χωρίς να πετύχει κάτι σημαντικό στον τομέα του τουρισμού.
  • Οι προτεραιότητες του, είπε, θα είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων και η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Θα αναθέσει αρμοδιότητες και πόρους στα τοπικά συμβούλια, ώστε τα μικρά καθημερινά προβλήματα, να λύνονται στη βάση και όχι να περιμένουν την κεντρική διοίκηση.
  • Θα αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα, για να ρωτήσουμε τον Γ. Γερομάρκο πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η εξαγγελία του. Καταρχάς, έχουν το δικαίωμα τα τοπικά συμβούλια, από το νόμο, να διατηρούν δικό τους «ταμείο» και να διαχειρίζονται δημοτικό χρήμα ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού του Δήμου; Εάν το έχουν, τότε γιατί τα τελευταία έτη οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων παραπονιούνται πως δεν γίνονται απλές παρεμβάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες, όπως συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο, αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.;
  • Δεν θα ήταν πιο εύκολο για τους δημάρχους, να δώσουν σε κάθε τοπικό συμβούλιο ένα κονδύλιο για τις παρεμβάσεις αυτές, ώστε οι πρόεδροι να προμηθεύονται καινούργιους λαμπτήρες για την αντικατάσταση των καμένων, ή να κλείνουν τις λακκούβες στους δρόμους με άσφαλτο; Μπορεί, όμως, το τοπικό συμβούλιο να κάνει μία προμήθεια λαμπτήρων και να τους πληρώσει από τους πόρους που θα του δώσει ο Γ. Γερομάρκος αν εκλεγεί δήμαρχος;
  • Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τη (γραφειοκρατική) διαδικασία των προμηθειών και των έργων που γίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), ούτε τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους. Ο έλεγχος είναι πολύ αυστηρός, για να τηρείται η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση των πόρων. Αντί οι υποψήφιοι δήμαρχοι (και δημοτικοί σύμβουλοι) να ενημερώσουν τους πολίτες για το νομικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της λειτουργίας ενός μεγάλου Οργανισμού, όπως ο Δήμος, υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ του νόμου! Δηλαδή, παραπληροφορούν τους ψηφοφόρους εν γνώσει τους, για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους! Πριν, επομένως, κάνετε την επιλογή σας, αγαπητοί συμπολίτες, αφιερώστε λίγο χρόνο, για να ψάξετε εάν κάποια εξαγγελία υποψηφίου είναι πραγματοποιήσιμη, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς στην αυτοδιοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.