Ερώτηση προς τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα ανοιχτά ζητήματα του αναπτυξιακού νόμου (ν. 4887/2022), κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης. «Με την ερώτηση, ο βουλευτής θέτει υπόψιν του υπουργού ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τον διαμερισμό των κονδυλίων, όσο και με τις προϋποθέσεις που τίθενται και αφορούν την ένταξη των επιχειρήσεων στο καθεστώς ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, τόνισε τα διαφορετικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αιτήθηκε περαιτέρω ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας», αναφέρει δελτίο Τύπου και συνεχίζει: «Αδιαμφισβήτητα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι πιο επικερδής για τις επιχειρήσεις, καθώς αυξάνει το ύψος των ενισχύσεων σε σχέση με το παρελθόν, αυξάνει τον αριθμό των επιλέξιμων καθεστώτων και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο αξιολόγησης της εκάστοτε αίτησης, ώστε να καταστεί η όλη διαδικασία ταχύτερη. Τα οφέλη αυτά, επιτρέπουν στον επιχειρηματικό κόσμο να υλοποιήσει τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες, σε ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ αρωγός σε όλο αυτό το εγχείρημα στέκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, ο βουλευτής πρότεινε να διατηρηθεί ο απαιτούμενος αριθμός αστεριών σε 3, ως κριτήριο για να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να αποφευχθεί η αύξηση τους στα 4 αστέρια, κάτι το οποίο ενδέχεται να αυξήσει το λειτουργικό και επενδυτικό κόστος των επιχειρήσεων σε έναν ήδη βεβαρημένο κλάδο λόγω της πανδημίας. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο βουλευτής πρότεινε την τροποποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική μορφολογία της κάθε Περιφέρειας και ανάλογα με αυτή να αποφασίζεται η απαιτούμενη, για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, έκταση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα ευνοούνται οι πεδινές Περιφέρειες, έναντι των βορεινότερων, στις οποίες η εύρεση 20 στρεμμάτων για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελεί δυσκολότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα, για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο βουλευτής αιτήθηκε να κατηγοριοποιηθούν οι παράκτιες περιοχές στις αναπτυσσόμενες περιοχές του νόμου, κάτι που θα σημάνει την εφαρμογή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και την παροχή κινήτρων για περαιτέρω. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν συνετή η μείωση της αρτιότητας γηπέδου σε 10 στρέμματα για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και στα 8, ή προτιμότερο στα 4 στρέμματα, για ξενοδοχεία 3 αστέρων, λαμβάνοντας υπόψη πως είναι πολύ δύσκολο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συγκεντρώσουν τόσο μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους. Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στο καθεστώς επιδοτήσεων μέσω χρηματοδότησης, καθώς και προσαυξημένης μοριοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30, παρ. 6, του αναπτυξιακού νόμου».

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε τα εξής: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί μέσο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ερώτησή μου στοχεύει στο να επιλυθούν ανοιχτά ζητήματα και να δοθούν λύσεις επί τη βάσει των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Είμαι σίγουρος, ότι ο υπουργός θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.