Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, για την πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας, την αντεργατική επίθεση και την μη τήρηση των υποχρεώσεων της Energean, κατέθεσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα: «Το Σάββατο 9 Απρίλη 2022, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στην Νέα Καρβάλη Καβάλας και συγκεκριμένα στην δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις προειδοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων και άλλων φορέων της πόλης.

Η Energean έχει διακόψει αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες, παρά το γεγονός ότι, στην σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον «Πρίνο» υπάρχει η ρητή αναφορά στην υποχρέωση της εταιρείας για συνεχή παραγωγή πετρελαίου. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων, δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οφείλει στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στην ΔΕΠΑ, στην ΔΕΗ (με εκτίμηση τα χρέη προς την ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνάνε τα 20 εκατομμύρια ευρώ).

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση, που αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας, της δίνει κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 100 εκ. ευρώ, δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για την ασφαλή λειτουργία, παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι. Από την διεθνή πείρα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις προσωπικού, η παράδοση εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία εργολάβων, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, η ελλιπής συντήρηση, είναι ορισμένες από τις αιτίες που αυξάνουν την συχνότητα ατυχημάτων και εγκυμονούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τον πληθυσμό και το περιβάλλον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-Να επαναλειτουργήσει άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα στον «Πρίνο», με βάσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.

-Να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς και να δοθούν σαφείς απαντήσεις: εάν η δεξαμενή ΤΚ 661 ήταν πλήρης και τι είδος και ποσότητες πετρελαιοειδών υπήρχαν στην επιφάνεια. Να αποσαφηνιστεί εάν η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, εάν υπήρξαν επισημάνσεις στο πόρισμα του ελέγχου σχετικά με την στατική της επάρκεια, όπως και για τα στοιχεία διάβρωσης. Εφόσον υπήρξαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αντίστοιχες υποδείξεις, εάν η εταιρεία είχε προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης. Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τακτικοί, αλλά και έκτακτοι έλεγχοι, για την ασφάλεια των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα με συνέπειες στους εργαζόμενους, στον πληθυσμό της περιοχής και στο περιβάλλον. Να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.