Ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για την αποζημίωση των γεωργών του Δήμου Παγγαίου που επλήγησαν στις 25 Ιουνίου 2022 από έντονο καιρικό φαινόμενο, κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Αργολίδας του «Κινήματος Αλλαγής», Ανδρέας Πουλάς (φωτογραφία), ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα: «Στις 25 Ιουνίου 2022 σημειώθηκαν ισχυρή χαλαζόπτωση και δυνατοί άνεμοι στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού και Πιερέων του Δήμου Παγγαίου, με αποτέλεσμα, χιλιάδες στρέμματα αμπελιών, ελαιόδεντρων, αμυγδάλων, σιτηρών κ.α., να καταστραφούν ολοσχερώς.

Στις 4 Ιουλίου επισκέφθηκε την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου εσωτερικών, την γενική γραμματέα του Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, τον γενικό γραμματέα οικονομικής πολιτικής του Υπουργείου οικονομικών, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τοπικούς βουλευτές και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Παγγαίου, το κυβερνητικό κλιμάκιο δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών (fast track) εκτιμήσεων των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής, την χορήγηση προκαταβολής στους πληγέντες γεωργούς και στην αναζήτηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων (ΚΟΕ, ΠΣΕΑ κ.λπ.), μεγαλύτερη και δικαιότερη κάλυψη των ζημιών. Επίσης, δεσμεύτηκε για την μη εφαρμογή της αφαίρεσης ποσοστού 20% που πραγματοποιείται επί του ποσοστού ζημιάς που τελικά εκτιμάται, καθώς και για την αποζημίωση και των παραγωγών που εφαρμόζουν μεθόδους χαλαζικής προστασίας μέσω των προγραμμάτων του ΕΛ.Γ.Α. Εκτός των παραπάνω, δεσμεύτηκε για το πάγωμα των υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών, όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον γραμματέα, Ανδρέα Σπυρόπουλο, επισκέφτηκε στις 26 Ιουλίου 2022 την περιοχή, όπου διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες και ενημερώθηκε ότι, περίπου έναν μήνα μετά, πολλά από τα οποία είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο, είτε δεν έχουν ακόμα γίνει πράξη, είτε έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες που σημειώνονται, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας, έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και στα γεωργικά εφόδια, την στιγμή που η κυβέρνηση διαρκώς ανακοινώνει μέτρα ασαφή και αόριστα, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει υλοποιήσει.

Επιπρόσθετα, ο ΕΛ.Γ.Α. εμφανίζει μεγάλη ολιγωρία στις διαδικασίες καταγραφής, εκτίμησης των ζημιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγάλη ανασφάλεια στους γεωργούς και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή, που βρίσκονται στην μέση της καλλιεργητικής περιόδου.

Δεδομένου ότι, οι γεωργοί των περιοχών του Δήμου Παγγαίου μετρούν τις πληγές στις καλλιέργειες και δεν έχουν καμία ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί, καθώς και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποζημίωσής τους.

Δεδομένου ότι, οι ζημιές στις καλλιέργειες στην περιοχή είναι πολύ μεγάλες και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο τους γεωργούς και όσο καθυστερεί η αποτίμηση των ζημιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα λάθους εκτίμησης.

Δεδομένου ότι, χρειάζονται άμεσες λύσεις και μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των γεωργών των πληγέντων περιοχών.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

-Ποιες είναι τελικά οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, για την άμεση καταγραφή και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών;

-Ποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν εξαγγελθεί, έχουν ήδη γίνει πράξη και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων;

-Αν και πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή προς τους πληγέντες γεωργούς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα άμεσα έξοδα τους και να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να έχουν παραγωγή την επόμενη χρονιά;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.