-Η απόφαση των διοικούντων την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965, να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Super League 2, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Η στάση των θεσμών απέναντι στον Α.Ο.Κ. το περασμένο καλοκαίρι, έδειξε πως ορισμένες αποφάσεις μπορούν όχι μόνο να προσβληθούν, αλλά και να καταρριφθούν νομικά! Το νομικό επιτελείο της Π.Α.Ε., επομένως, πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ ρευστή! Είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν εξελίξεις, στις οποίες να εμπλέκεται εμμέσως η Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965.

-Ωστόσο, η παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν αναιρεί την προετοιμασία για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. «Σε κάθε περίπτωση, είτε συμμετέχουμε στην Super League 2, είτε στην Γ΄ εθνική κατηγορία, ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε., κύριος Haditaghi, θα αναλάβει και πάλι να σηκώσει το βάρος της προσπάθειας», αναφέρει η διοίκηση του Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ. στην ανακοίνωση που εξέδωσε και σημειώνει, ακόμα, ότι: «Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε έτοιμοι για την νέα αγωνιστική χρονιά».

-Ο αγωνιστικός σχεδιασμός, για όσους (και όσες) αναρωτιούνται, ή ανησυχούν, θα γίνει βάσει του αποτελέσματος της περιόδου που πέρασε. Δηλαδή, με δεδομένο πως η ομάδα ποδοσφαίρου της Καβάλας υποβιβάστηκε από την (επαγγελματική) Super League 2, στην (ερασιτεχνική) Γ΄ εθνική κατηγορία. Για την σημαντική αυτή αλλαγή, από μία επαγγελματική σε μία ερασιτεχνική κατηγορία, δεν ευθύνεται ο Α.Ο.Κ., ούτε τα υπόλοιπα σωματεία που υποβιβάστηκαν μαζί του. Εάν, τελικά, ο Α.Ο.Κ. συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας, θα διαλυθεί μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ, που πλήρωσε για να αγωνιστεί στην Super League 2 ως εγγύηση το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, έδωσε ένα σεβαστό ποσό στο προσωπικό της, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιριστών, για τέσσερις μήνες και ενίσχυσε την τοπική οικονομία! Τα οφέλη αυτά, θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν διατηρούνταν η Π.Α.Ε. Η κατάργηση της Football League, από τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αφαίρεσε την δυνατότητα αυτή.

-Διότι, η Football League θα λειτουργούσε ως «προθάλαμος» προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για τα σωματεία που αγωνίζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Συγχρόνως, θα «κρατούσε στην ζωή» τα σωματεία που υποβιβάζονται από τις υψηλές επαγγελματικές κατηγορίες (Super League και Super League 2). Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τον Α.Ο. «Καβάλα». Ποια τύχη θα είχε μετά τον υποβιβασμό, από την SL2 στην Γ΄ εθνική κατηγορία και την διάλυση της Π.Α.Ε., αν ο ιδιοκτήτης και βασικός χρηματοδότης της ομάδας ανακοίνωνε την αποχώρησή του; Θα άντεχε οικονομικά ο Ερασιτέχνης να λειτουργήσει ένα ακόμα τμήμα, μαζί με τα υπόλοιπα, το οποίο πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό για να ανέλθει, πάλι, στην επαγγελματική κατηγορία;

-Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αρκετά ιστορικά σωματεία τα οποία βρέθηκαν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες έχουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να προσελκύσουν υγιείς και εύρωστους χρηματοδότες, ενώ άλλα σωματεία διαλύθηκαν, ή πούλησαν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) τους σε σωματεία που θέλουν να ξεφύγουν από τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Η έλλειψη, επομένως, ενός σταθερού πλαισίου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, με ευθύνη των πολιτικών παραγόντων, αλλά και των παραγόντων του ποδοσφαίρου, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξη των σωματείων, άρα και του αθλήματος σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κωνσταντίνε, φοβάμαι μην μπλέξουμε, κ το ξεκαθαρίζω. Η ΠΑΕ θα πρέπει να διαλυθεί μέχρι τις 30/06/2022. Αν δεν πετύχουμε κάτι στο νομικό πεδίο μέχρι τότε, θα πρέπει να αρχίσουμε από 01/07/2022 προετοιμασία για την Γ Εθνική. Το θέμα μας είναι ότι κ μετά θα αλληθωριζουμε προς SL2 γιατί είτε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες στην SL2 δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν ξανά, είτε γιατί κάποιες από τις ομάδες της Γ Εθνικής που θα προβιβαστουν θα δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής στην SL2. Το ίδιο θα ισχύει κ για τις επιλαχουσες ομάδες της Γ Εθνικής. Οπότε θα περιμένουμε γύρω στον Αύγουστο να σταλεί πρόσκληση σε κάποιες από τις υποβιβασθησες ομάδες όπως είναι ο ΑΟΚ. Όμως εσύ θα έχεις γινει ήδη ερασιτεχνική ομάδα, θα έχεις επιλέξει ένα ροστερ παικτών για συμμετοχή στην Γ Εθνική, θα έχεις ξεκινήσει προετοιμασία για το νέο πρωτάθλημα. Οπότε όλα τουμπα. Δεν ξέρω πόσο ωφελεί την ομάδα να πατά ταυτόχρονα σε δύο βάρκες κ να προσπαθήσει να ισορροπήσει σε αυτές με αποτέλεσμα να χάσουμε άλλη μία χρονιά, είτε γιατί πάλι θα προσπαθήσουμε να σώσουμε την. SL2 με κινήσεις της τελευταίας στιγμής ή να μην μπορέσουμε να ανέβουμε από την Γ Εθνική λόγω της αβεβαιότητας μέχρι την τελευταία στιγμή. Όσον αφορά την κατάρτιση των κατηγοριών, όπως είπα κ σε παλιότερο σχόλιο, ο Αυγενακης στριμωξε όλες τις ομάδες της Β κ Γ Εθνικής στην SL2 κ στην ουσία οι φετινοί 7 όμιλοι ήταν Δ’ Εθνική. Η μοναδική σοβαρή δομή των Εθνικών πρωταθληματων είναι Α Εθνική σε έναν όμιλο 14 ή 16 ομάδων, Β Εθνική σε έναν όμιλο των 18 ομάδων, Γ Εθνική σε δύο ομίλους βορρά – νότου επίσης των 18 ομάδων κ η Δ Εθνική ή Περιφερειακό πρωτάθλημα των 10 ομίλων με διαχωρισμό των ομάδων ανά Περιφέρεια για μειωμένο κόστος. Η Γ Εθνική θα είναι μικτή ημιεπαγγελματικη δλδ μια ομάδα που θα υποβιβαζεται από την Β Εθνική θα μπορεί να παραμένει ΠΑΕ κ αντίστοιχα μια ομάδα που θα ανεβαίνει από Δ Εθνική θα μπορεί να παραμένει ερασιτεχνική, αν φυσικά το επιθυμεί. Εννοείται ότι η Δ Εθνική θα είναι αμιγώς ερασιτεχνική. Πόσες από τις φετινές ομάδες της Γ Εθνικής που εκπροσωπούν χωριά των 2000 κατοίκων θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην νέα Γ Εθνική των 4 ομίλων, αφού οι μετακινήσεις θα συμπεριλαμβανουν κ διανυκτέρευση; Δυστυχώς οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο κ ούτε πρόκειται να την φέρουν κ τώρα.

    • Σε όλη αυτή την κατάσταση, που περιέγραψες, τα σωματεία και ειδικότερα ο Α.Ο.Κ. είναι τα θύματα. Πως να σχεδιάσει ένα σωματείο την ερχόμενη περίοδο, όταν δεν γνωρίζει τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ο Α.Ο.Κ. υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική Γ΄ εθνική κατηγορία. Θα ήταν, όμως, διαφορετικά εάν υποβιβαζόταν στην επαγγελματική Football League. Δεν θα χρειαζόταν να διαλυθεί η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία έως τις 30 Ιουνίου 2022. Κι αν “προσκαλούνταν” να συμμετάσχει πάλι στην Super League 2, θα είχε την υποδομή και ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα ήταν, πάνω-κάτω, ο ίδιος. Ίσως έκανε μερικές “διορθρωτικές” και στοχευμένες κινήσεις, για να αποκτήσει μία ομάδα ικανή να σταθεί στο πρωτάθλημα της SL2. Σήμερα, αν κάνει τον σχεδιασμό για το πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής και τον Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο, δεχθεί “πρόσκληση” να συμμετάσχει στην SL2, θα είχε αντικειμενική αδυναμία χωρίς τον Alexander Haditaghi! Ωστόσο, να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει το καλύτερο από τον Alexander, τους συνεργάτες του και τον Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ., ώστε να συγκροτηθεί μία ομάδα που θα είναι πρωταγωνίστρια. Τα περασμένα, αλλά πολύ πρόσφατα γεγονότα, έκαναν σοφότερους τους εμπλεκόμενους και δεν θα αναλάβουν κανένα ρίσκο. Ο Α.Ο.Κ. θα “χτιστεί”, ώστε να πετύχει τον στόχο αγωνιστικά, σε όποια κατηγορία κι αν συμμετέχει!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.