-Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, εκπροσώπησε τον Δήμο στις εκδηλώσεις μνήμης των αδελφών Κύριλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι πιστώνονται με την επινόηση του Γλαγολιτικού αλφάβητου, που χρησιμοποιήθηκε για την μεταγραφή της παλιάς εκκλησιαστικής Σλαβονικής γλώσσας. Οι εκδηλώσεις έγιναν στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας, με την οποία «αδελφοποιήθηκε» η Καβάλα το έτος 2003.

-Δεν θυμάμαι, καρντάσια, στο παρελθόν, ο δήμαρχος, ή άλλος αιρετός, ή αξιωματούχος του Δήμου Καβάλας, να συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές. Και γιατί να συμμετέχει, θα προσθέσω, αφού ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν έχουν σχέση με την Καβάλα.

-Ούτε ο Γκότσε Ντέλτσεφ, του οποίου φέρει το όνομα η βουλγαρική πόλη, φέρνει ευχάριστη ανάμνηση στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που κατοικούν στην Μακεδονία και την Θράκη. Ο Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ, ήταν ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση», μιας παραστρατιωτικής Οργάνωσης που έδρασε στα κατακτημένα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Οργάνωση αυτή, ήταν «ανταγωνιστική» των ομάδων Ελλήνων πολεμιστών, για την απελευθέρωση των προαιώνιων ελληνικών εδαφών και πληθυσμών, που υποδουλώθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους.

-Αυτά, φίλτατε Απόστολε Μουμτσάκη, είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα. Είναι ιστορία και πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία. Μάλιστα, η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ανακήρυξε τον θανόντα Γκότσε Ντέλτσεφ, εθνικό ήρωα και σλαβομακεδόνα αυτονομιστή! Η προσωπικότητα αυτή είχε δηλώσει ότι: «Εμείς, οι Βούλγαροι από την Μακεδονία και την Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί και χώρες, που ενδιαφέρονται πολύ για την λύση αυτού του θέματος (Μακεδονικού). Ενδεχόμενη ανάμειξη της Βουλγαρίας, θα προκαλούσε παρέμβαση και των γειτονικών χωρών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό της Μακεδονίας. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, οι λαοί που ζουν σε αυτές τις δύο περιοχές, πρέπει μόνοι τους και με κοινή προσπάθεια και θυσίες, να κερδίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, στα όρια μιας αυτόνομης Μακεδονο-Ανδριανουπολίτικης χώρας, στηριζόμενοι μόνο στην υλική και ηθική υποστήριξη της Βουλγαρίας και των Μεγάλων Δυνάμεων».

-Απόστολε και του χρόνου, να παραβρεθείς στις εκδηλώσεις μνήμης των αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου! Να στείλεις και μία πρόσκληση στους τοπικούς άρχοντες του Γκότσε Ντέλτσεφ, να έρθουν να συνεορτάσουμε την ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα στην Καβάλα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.