-Κι ενώ θα έπρεπε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ως «δυνατό χαρτί», για την ακύρωση της διαχρονικής προπαγάνδας των Σκοπιανών σε βάρος της ελληνικής ιστορίας, την μη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στον ομόλογο του, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τα εξής: «Δράττομαι της ευκαιρίας, για να συγχαρώ εσάς και τον λαό σας, για το πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα στην μακρά διαδικασία προς την ένταξη σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πάντα ήμασταν υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

-Ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι δεν ήταν πρωθυπουργός των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής του κόμματος της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» τότε, δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ενώπιον των βουλευτών, ότι: «Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω την συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σχετίζεται με την συμφωνία των Πρεσπών.Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει, ή να κλείνει, κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προ-ενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να βάλει βέτο στην διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

-Ο καιρός κύλησε, ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν και έγινε πρωθυπουργός. Πράγματι, τήρησε τον λόγο του και η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί (στο ακέραιο) το δικαίωμα να βάλει βέτο στην διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο υπάρχει διαφορά. Διατηρεί το δικαίωμα, αλλά δεν το άσκησε ακόμα. Διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας: «Ήμασταν πάντα υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη». Δηλαδή, είμαστε, η Ελλάδα, υπέρ της ένταξης της Αλβανίας, που αρνείται να οριοθετήσει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (Α.Ο.Ζ.) στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής θάλασσας, σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας. Είμαστε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, που αποσχίστηκε από την Σερβία και θέλει να ενωθεί με την Αλβανία, αλλά δεν το αναγνωρίσαμε ως κρατική οντότητα. Είμαστε υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και της Σερβίας, από τα αεροδρόμια της οποίας απογειώνονται ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία πετούν πάνω από το ελληνικό έδαφος μεταφέροντας όπλα σε άλλα κράτη που υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις. Πολύ ωραία!

-Ο Κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για τις ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια. «Θέλω να επαναλάβω πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2019 έλεγε το γειτονικό κρατίδιο Σκόπια, παρά την συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέπσπες) σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και πιστεύω ότι, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον, η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στην Βόρεια Μακεδονία (δις), ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας», είπε στον Ντίμιταρ.

-Μακάρι να ενδιαφερόταν εξίσου, για την αύξηση των επενδύσεων στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η ανατολική Μακεδονία, αλλά κυρίως η Θράκη, έχει διάσπαρτα κουφάρια μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων που έκλεισαν, ή μεταφέρθηκαν στα γειτονικά κράτη για να επενδύσουν.

-Και κάτι τελευταίο. Είπε ο αξιόπιστος πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Βουλή των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2019, ότι: «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σχετίζεται με την συμφωνία των Πρεσπών». Στην τελευταία συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία του γειτονικού κρατιδίου, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, δηλαδή τον σεβασμό της σχέσης καλής γειτονίας (σ.σ. εάν τα Σκόπια είχαν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, θα υπέγραφαν για την οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ.;), και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης!

-Τον Ιανουάριο του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει έναν βασικό όρο της συμφωνίας. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμα και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Οι Σκοπιανές δεσμεύσεις αναμένονται «αλλού και κάποτε»! Αυτά, για τον αξιότιμο και προπάντων, αξιόπιστο πρωθυπουργό της Ελλάδας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.