-Η δήλωση του Άλκη Ζοπόγλου για την «ταυτότητα» της τελευταίας ενότητας του φεστιβάλ Cosmopolis, με την ονομασία CosmoClassical, επαληθεύει το επιχείρημα εκείνων που είπαν ότι δεν έχει σχέση με το φεστιβάλ «Παπαϊωάννου». Απλά, στο πρόγραμμα της ενότητας αυτής πρωταρχική θέση καταλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Καβαλιώτη συνθέτη, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να καταλαμβάνει στα επόμενα φεστιβάλ Cosmopolis. «Αυτό που οραματίζεται το Cosmopolis, δεν είναι να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ Παπαϊωάννου, με την επωνυμία του Cosmopolis. Το φεστιβάλ Παπαϊωάννου έχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Αυτή την ταυτότητα, θα την ξαναποκτήσει όταν ξαναγίνει από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε ένα κομμάτι του Cosmopolis, που είναι σχετικό με την κλασική μουσική, σεβόμενοι την μεγάλη πορεία της, αλλά προσπαθώντας να αναδείξουμε νέες προοπτικές στους μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν».
-Δηλαδή, ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ Cosmopolis, είπε πως η ενότητα CosmoClassical, δεν έχει σχέση με το φεστιβάλ Παπαϊωάννου του Δημοτικού Ωδείου. Ουσιαστικά, το φεστιβάλ Παπαϊωάννου απορροφήθηκε και από ένα αυτόνομο φεστιβάλ του Δημοτικού Ωδείου, έγινε μία ενότητα του διευρυμένου φεστιβάλ Cosmopolis με διαφορετική φιλοσοφία. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου δέχτηκαν, αδιαμαρτύρητα, την κατάργηση ενός θεσμού της κλασικής μουσικής και την αφαίρεση της διοργάνωσης του, από τον κύριο φορέα κλασικής μουσικής παιδείας του Δήμου Καβάλας (πλην των ιδιωτικών ωδείων). Με έμμεσο τρόπο, δηλαδή, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ της κλασικής μουσικής περνάει από το Δημοτικό Ωδείο στην «Δημωφέλεια»! Την ευθύνη για την διεξαγωγή του φεστιβάλ Παπαϊωάννου είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου και τώρα μεταβιβάζεται στον καλλιτεχνικό σύμβουλο του φεστιβάλ Cosmopolis, ο οποίος κατατάσσει την κλασική μουσική ως ένα ακόμα είδος μαζί με τα υπόλοιπα που εντάσσονται στο φεστιβάλ Cosmopolis. «Το όραμα μας είναι, να αγκαλιάσουμε όλα τα είδη της μουσικής, μέσα σε αυτά είναι και η κλασική μουσική», είπε ο Α. Ζοπόγλου.
-Ωστόσο, ο Α. Ζοπόγλου έκανε με το φεστιβάλ Cosmopolis, αυτό ακριβώς που δεν θέλει να κάνει με το φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δήλωσε ότι δεν οραματίζεται να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ Παπαϊωάννου με την επωνυμία του Cosmopolis. Αλλά, χρησιμοποίησε την επωνυμία αυτή (Cosmopolis), για να δημιουργήσει μία διοργάνωση με διαφορετική ταυτότητα και φιλοσοφία από τις διοργανώσεις που έγιναν έως και το καλοκαίρι του 2020. Διότι, οι προηγούμενες διοργανώσεις είχαν ως βασικό στοιχείο τον έθνικ χαρακτήρα και εκτός από την μουσική, περιλάμβαναν τον χορό, τον κινηματογράφο, την κουζίνα και άλλα στοιχεία της κουλτούρας των χωρών που συμμετείχαν.
-Στην διοργάνωση που «έστησε» ο Α. Ζοπόγλου, με την έγκριση της δημοτικής Αρχής, το κυρίαρχο δεν είναι το έθνικ, αλλά η προβολή της δουλειάς των νέων καλλιτεχνών, ντόπιων και μη, στο κοινό. Το «παλιό» Cosmopolis ήταν μία μεγάλη γιορτή, που είχε στόχο να περάσουν ωραίες στιγμές οι επισκέπτες για ένα τετραήμερο μέσα στο καλοκαίρι. Εφόσον το όραμα της δημοτικής Αρχής και του Α. Ζοπόγλου είναι διαφορετικό, να δημιουργήσουν ένα νέο θεσμό πολιτισμού στην πόλη με διαφορετική ονομασία και όχι με την επωνυμία Cosmopolis.