Το σωματείο συνταξιούχων Ν.Α.Τ. Νομού Καβάλας απέστειλε δελτίο Τύπου σχετικά με το «μεταφορικό ισοδύναμο». Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες των νησιών, με τον κουρνιαχτό που σηκώνει σχετικά με το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, διαμέσου βουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών και άλλων στελεχών τους, όψιμα μπροστά στις εκλογές επιχειρούν με εντυπωσιασμούς και κούφια αντιπαράθεση, να παγιδέψουν τον λαό στα ψηφοθηρικά τους δίχτυα. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο βασικό ερώτημα για το ποιος στην πραγματικότητα ωφελείται από το μέτρο αυτό, περιορίζοντας την αντιπαράθεση τους μόνο στον τρόπο εφαρμογής, αποκρύπτοντας την ουσία και τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «μεταφορικό ισοδύναμο» κρύβεται μία ακόμα γενναία επιδότηση των εφοπλιστών, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το μέτρο προβλέπει επιδότηση σε 12 εισιτήρια το χρόνο πήγαινε έλα, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νησιωτών. Επίσης, αποκλείει ο μεταφορικό μέσο το πιο κοστοβόρο, τη στιγμή που είναι υποβαθμισμένες οι δημόσιες Υπηρεσίες του νησιού, τα δρομολόγια Πρίνος-Καβάλας ούτε στο ελάχιστο δεν εξυπηρετούν τις μετακινήσεις μας, με αποτέλεσμα η μετακίνηση στην Καβάλα να γίνεται μέσω Κεραμωτής, ξοδεύοντας ένα σκασμό χρήματα πραγματοποιώντας ένα ταξίδι-Οδύσσεια.

Το μέτρο, επίσης, αποκλείει όσους νησιώτες έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στην ηπειρωτική χώρα λόγο της φύσης της δουλειάς τους. Για την εφαρμογή του προβλέπεται να δοθούν για το 2019 εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται κανένα περιοριστικό μέτρο για τους εφοπλιστές, ώστε να μην αυξήσουν κι άλλο τις τιμές των εισιτηρίων, χώρια την άμεση επιδότηση για τις «άγονες γραμμές», η οποία ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ για τη δρομολογιακή περίοδο του 2018.

Σα να μην έφταναν αυτά, στο νομοσχέδιο για το «μεταφορικό ισοδύναμο» πέρασαν τροπολογία που προβλέπει ότι τα εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων (ζεστό χρήμα) που παίρνουν οι εφοπλιστές κάθε χρόνο δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται σε τυχόν οφειλές των εφοπλιστών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια ώρα η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία που κατατέθηκε το περασμένο Νοέμβρη που προέβλεπε επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί όλους τους νόμους των προηγούμενων για τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατάργησης της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης των πλοίων, χτυπά περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών με την εντατικοποίηση, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να δρομολογούν και να αποδρομολογούν καράβια με κριτήριο τα κέρδη τους αποκλείοντας το νησί για μέρες το βιώνουμε με τη γραμμή Πρίνος-Καβάλα όπου εφαρμόζουν τα ελάχιστα δυνατά δρομολόγια, αποδρομολογούν τα πλοία όποτε θέλουν, ισχύουν για τα «απαγορευτικά» δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τη γραμμή Λιμένα-Κεραμωτή.

Με τους εφοπλιστές να αξιοποιούν όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο που παραμένει άθικτο, όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι «βγήκαμε» από τα μνημόνια. Με δεδομένη την κατάσταση που βιώνει ο κάθε νησιώτης από την άγρια επίθεση στο εισόδημα, τα πανάκριβα εισιτήρια στις συγκοινωνίες σε στεριά και θάλασσα, το «μεταφορικό ισοδύναμο» στην πραγματικότητα είναι μία τρύπα στο νερό για τους δικαιούχους.

Απαιτούμε:

-Δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, φοιτητές, στρατευμένους και άτομα με αναπηρίες.

-Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα και όλων των χαρατσιών.

-Απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για την εργατική, λαϊκή οικογένεια.

-ΟΧΙ στη μείωση του αφορολόγητου.

-Επαναφορά όλων των απωλειών στις συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Για μας και τα παιδιά μας, τα δικαιώματα δεν είναι περασμένα ξεχασμένα. Η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι αγώνας καθημερινός για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για νέες αυταπάτες, η εμπειρία όλων μας επιβεβαιώνει τη γραμμή αντεπίθεσης και ρήξης με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων και το σύστημά τους. Είναι η μόνη διέξοδος».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.