Την κατάργηση των νόμων 4387/16 (Κατρούγκαλου) και 4670/20 (Βρούτση), τους οποίους χρησιμοποιεί η σημερινή κυβέρνηση για την περικοπή 268 ευρώ από την «εθνική σύνταξη», ζητούν τα σωματεία συνταξιούχων (Ι.Κ.Α., Β.Φ.Λ., Ο.Α.Ε.Ε., Δημοσίου, Ν.Α.Τ.) και εργαζομένων Νομού Καβάλας, τα οποία εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από το Υπουργείο εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4387/16 (Κατρούγκαλου) και 4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από την φύση της εργασίας τους δύο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας-αναπηρίας. Συγκεκριμένα, η διάταξη του νόμου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς, την αφαίρεση, ουσιαστικά, ποσού 268 ευρώ τον μήνα, από την δικαιούμενη «εθνική σύνταξη». Οι συνταξιούχοι δέχονται ακόμα ένα μεγάλο τσεκούρωμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις τους και γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο, την στιγμή που οι συντάξεις έχουν καταντήσει προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Την ίδια στιγμή, η γενική κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, με την εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων.

Τα συνταξιουχικά σωματεία σε όλη την χώρα με τον αγώνα τους απέκρουσαν ορισμένες αρνητικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από τον νόμο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., οι οποίες, μετά από λίγο χρονικό διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται, για μία ακόμα φορά, να κατακρεουργήσει τις εναπομείνασες πενιχρές συντάξεις. Επιβεβαιώνεται ότι, ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος, που μένει στην αντιπολίτευση, «βγαίνει στα κεραμίδια» για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Αυτό, είναι χυδαίος εμπαιγμός για τους απόμαχους της εργασίας.

Βλέποντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη την άμεση αντίδραση των συνταξιουχικών φορέων, προσπάθησε να θολώσει τα νερά και προχώρησε σε «διευκρινήσεις» προφορικές, ότι η εγκύκλιος αφορά όσους θα συνταξιοδοτηθούν από 1 Ιανουαρίου 2022.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα των σωματείων μας, καταδικάζει αυτές τις πολιτικές στο σύνολο τους και την απαράδεκτη διαίρεση που επιχειρείται ανάμεσα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους ξεκαθαρίζοντας ότι, δεν πρόκειται να διαλέγει δημίους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16, όπως είχε υποσχεθεί ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020-2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη, ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές, η απάντηση δεν θα είναι άλλη από την συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων».

Το δελτίο Τύπου συνυπογράφουν τα ακόλουθα σωματεία: σωματείο εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, σωματείο εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, σωματείο οικοδομών, σωματείο επισιτισμού και τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.