Οι συνδικαλιστές που αποστασιοποιήθηκαν από το κίνημα

0

Η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστών, από τους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα, φαίνεται ότι έχει αποθαρρύνει κάποιους και κάποιες που ασχολούνται, ή θέλουν να ασχοληθούν.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο, όλο και πιο έντονο, στα διοικητικά συμβούλια σωματείων, Ομοσπονδιών και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, να δραστηριοποιούνται ελάχιστα μέλη.

Για την αποχή αυτή, ή την υπολειτουργία των σωματείων και των άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, την αποκλειστική ευθύνη, κατά την άποψη μας, φέρουν οι ηγεσίες τους.

Ακόμα κι αν δηλώσουν τις παραιτήσεις τους, τα μέλη εκείνα που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Καβάλας, Παναγιώτης Αρσονιάδης, θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν αντικαταστάτες τους.

Κι αν βρεθούν, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτούν και να αδρανοποιηθούν, ή και να απομακρυνθούν από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου.

Μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο σωματείου, ή συλλόγου, επίσης, υπάρχουν και οι διαφωνίες. Αρκετές φορές και συγκρούσεις μεταξύ των μελών.

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, είναι μία ακόμα αιτία της «περιθωριοποίησης» κάποιων μελών.

Ένας άλλος λόγος, είναι η μικρή, ή καθόλου, δράση του σωματείου. Εάν, δηλαδή, το σωματείο δεν έχει ζητήματα να ασχοληθεί και άλλη δραστηριότητα, τα μέλη που θέλουν να προσφέρουν χάνουν το νόημα της συμμετοχής και αποστασιοποιούνται.

Πάντως, η λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων και η σχέση τους με τις διοικήσεις των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους εμπλεκόμενους.

Η συγκυρία, βεβαίως, δεν είναι ευνοϊκή, αλλά ενώ το «έδαφος» είναι πρόσφορο για να αναπτυχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, μία μερίδα συνδικαλιστών προκαλεί απέχθεια στους εργαζομένους.

Κι αυτός, είναι ένας σοβαρός λόγος που δεν υπάρχει μαζικότερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και στις κινητοποιήσεις, που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.