Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατέθεσε ερώτησης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα: «Πρόβλεψη ενεργειών για αποτελεσματικότερη λειτουργία της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Καβάλας». Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, ο βουλευτής κατέστησε γνωστό στον υπουργό πως ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, είναι η μη αποτελεσματική λειτουργία της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Βασική αιτία του προβλήματος αποτελεί η υποστελέχωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής για έκδοση οικοδομικής άδειας, να υπερβαίνει τα δύο έτη στους φακέλους που είχαν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, ο χρόνος επανεξέτασης του φακέλου υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ ο χρόνος αναμονής για έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, ή κόμβου, ή μελέτης εισόδου-εξόδου, από την Τεχνική Υπηρεσία υπερβαίνει τους 16 μήνες.

Υπάρχουν και προβλήματα που οφείλονται στη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτή καθαυτή. Όσον αφορά αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και παραδοσιακούς οικισμούς όπου έχει ολοκληρωθεί έλεγχος κι ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία επιτρέπει και είναι σύμφωνη να εκδίδονται άδειες δόμησης κατηγορίας 3, η ως άνω Διεύθυνση δεν είναι σύμφωνη, με αποτέλεσμα να κατατίθενται αιτήσεις για άδειες κατηγορίας 1 και με χρόνο αναμονής το ένα έτος. Επιπλέον, παρά την αντίθετη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού, η ως άνω Διεύθυνση θεωρεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως ρυθμιστικού και κανονιστικού χαρακτήρα και αναμένει απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε πλήρη αντίθεση κινείται η αντίστοιχη Διεύθυνση του Δήμου Παγγαίου.

Όσον αφορά τις περιοχές Natura, δεν προβλέπεται η έκδοση αδειών κατηγορίας 3, με αποτέλεσμα να κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση άδειας της αυτής κατηγορίας (κατηγορίας 3) και να απορρίπτονται λόγω έλλειψης δικαιολογητικών. Προτείνεται, λοιπόν, να τροποποιηθεί ο ν.4495/2017, προβλέποντας την ως άνω δυνατότητα. Επιπροσθέτως, μεγάλα προβλήματα προκαλεί το προαπαιτούμενο της υποβολής ολόκληρου του φακέλου (αρχιτεκτονικά, στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια) με την αίτηση για έκδοση άδειας κατηγορίας 1, αντίθετα με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, που προέβλεπε δύο φάσεις υποβολής φακέλου (έγκριση δόμησης-άδεια δόμησης). Προτείνεται, λοιπόν, να τροποποιηθεί ο ν.4495/2017, επαναφέροντας την προηγούμενη ρύθμιση.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και ενδεχόμενοι επενδυτές, στο νησί της Θάσου. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση αδειών δόμησης (κατηγορίας 3) σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές στο νησί Θάσου βρίσκεται σε τέλμα, καθώς απαιτείται εκ του νόμου η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η έκδοση τοπικού χωροταξικού σχεδίου, με προβλεπόμενο χρόνο αναμονής τα τρία έτη. Επιπλέον, τα νέα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια προβλέπουν αρτιότητα για γήπεδα άνω των 20 στρεμμάτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι, η πιθανή περαιτέρω αποθάρρυνση επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να υπολογίσουν ένα ακόμα δύσκαμπτο μειονέκτημα στον σχεδιασμό τους, λαμβάνοντας υπόψη την ομολογουμένως μικρή έκταση των ελληνικών νησιών. Προτείνεται, λοιπόν, τροποποίηση των νέων χωροταξικών σχεδίων για εμπορικά κέντρα-ξενοδοχεία, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νησιωτικών περιοχών, καθώς και ο χαρακτηρισμός της Θάσου ως αναπτυσσόμενης τουριστικά περιοχής, καθώς ουδεμία σχέση έχει με τουριστικά ανεπτυγμένες νήσους, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη κ.α. Συν τοις άλλοις, θεωρείται κομβική η δημιουργία αντίστοιχης Διεύθυνσης στο νησί της Θάσου. Τέλος, ο βουλευτής παρέθεσε στον υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού;

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα λειτουργίας της ως προαναφερθείσας Υπηρεσίας, όπως εκτέθηκαν παραπάνω (δεύτερη παράγραφος);

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ν.4495/2017 σχετικά με τις περιοχές Natura;

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ν.4495/2017 σχετικά με το προαπαιτούμενο της υποβολής ολόκληρου του φακέλου στις περιπτώσεις αίτησης κατηγορίας 1;

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια σχετικά με την έκδοση αδειών δόμησης (κατηγορίας 3) σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές στο νησί Θάσου; Επιπλέον, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να τροποποιηθούν τα νέα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη τις ως άνω παρατηρήσεις; Τέλος, υπάρχει προοπτική για δημιουργία Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο νησί της Θάσου, η παρουσία της οποίας κρίνεται κομβική;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.