Ο Δήμος Καβάλας και η κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια» προσκαλούν τους πολίτες στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού με θέμα: «Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας», που θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022 (6μ.μ.-9μ.μ.) στην Μεγάλη Λέσχη. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στόχοι των εργαστηρίων είναι, η συνδιαμόρφωση ιδεών και σχεδιαστικών λύσεων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, που θα ενισχύσουν την βιώσιμη μετακίνηση, την ανάδειξη και ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος της πόλης και την επανοικειοποίηση της από τους κατοίκους, καθώς και η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις έννοιες και τις μεθόδους του συμμετοχικού σχεδιασμού και του placemaking. Τα εργαστήρια αφορούν σε δύο παράλληλες ενότητες με διαφορετικές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εστιάσουν σε δύο γειτονιές παρέμβασης:

Ενότητα Α: Σχεδιάζοντας μία πράσινη διαδρομή στην παλιά πόλη

Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για την δημιουργία «πράσινης διαδρομής» στην παλιά πόλη για την ενοποίηση των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και όχι μόνο.

Ενότητα Β: Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο δημοτικό σχολείο

Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για την δημιουργία σχολικών διαδρομών και σχολικού δακτυλίου στο 10ο δημοτικό σχολείο, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν σύντομες εισηγήσεις, παραδείγματα καλών πρακτικών, περιήγηση στις δύο γειτονιές για κάθε ομάδα εργασίας και συζητήσεις σε ομάδες, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking. Η δομή των εργαστηρίων είναι η ακόλουθη:

ΗΜΕΡΑ 1η Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

-Εισαγωγή στις έννοιες του placemaking και των πράσινων και σχολικών διαδρομών/δακτυλίων

-Σύντομη περιήγηση στις περιοχές παρέμβασης

-Χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής παρέμβασης

ΗΜΕΡΑ 2η Τρίτη 17 Μαΐου 2022 (παράλληλα εργαστήρια)

-Συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις περιοχές παρέμβασης

-Καταγραφή προτεραιοτήτων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε άλλες γειτονιές

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους, επαγγελματίες, εκπροσώπους συλλόγων, ομάδων πολιτών, Μ.Κ.Ο. και θεσμικών ομάδων, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που ζουν, ή/και δραστηριοποιούνται στις γειτονιές παρέμβασης, ή ευρύτερα στην Καβάλα.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων;

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Καβάλας και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Καβάλας.

Τι είναι η διαμόρφωση ενός τόπου (placemaking) μέσω μικρών παρεμβάσεων;

Η έννοια της διαμόρφωσης ενός τόπου (placemaking) αποτελεί μία πολυεπίπεδη προσέγγιση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μέσω αυτής, αξιοποιούνται τα δημόσια στοιχεία, οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινότητας, με σκοπό την δημιουργία, προσβάσιμων σε όλους, δημόσιων χώρων, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων/επισκεπτών τους.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Αν θέλεις να προτείνεις κι εσύ τις ιδέες σου για την διαμόρφωση του τόπου σου, κάνε εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο, για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας για το 10ο δημοτικό σχολείο, ή για την παλιά πόλη.

Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή

Κατά την πραγματοποίηση των εργαστηρίων, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid-19. Πληροφορίες και ερωτήσεις: +30 2510 831388, εσωτερικό 2 και info@urbankavala.gr.

Τι είναι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Καβάλας;

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας, είναι ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών, για την αναβάθμιση και ανάδειξη πολιτιστικών πόρων, την βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας και πληροφόρησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς τουρισμού-πολιτισμού, την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και την άρση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με έμφαση στα άτομα με αναπηρίες.

Τι είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καβάλας;

Το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που καταρτίστηκε από τον Δήμο Καβάλας, με σκοπό τη κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και την μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό προς διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα https://www.urbankavala.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας https://www.facebook.com/urbankavala.gr/ και https://www.instagram.com/urbankavala.gr/ και στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ https://kavala.sump.gr/. Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.