• Οι ανακοινώσεις των κομμάτων αυτή την κρίσιμη περίοδο, που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στην Ελλάδα, θεωρούμε πως δεν προσφέρουν τίποτα στη διαχείριση του προβλήματος. Αντιθέτως, έχουν μικροπολιτική σκοπιμότητα και εντείνουν την ανησυχία του πληθυσμού. Εάν διαβάσετε τις τελευταίες ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του «Κινήματος Αλλαγής» και η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, θα διαπιστώσετε ότι είναι… κενές περιεχομένου!
  • Η Ν.Ε. Καβάλας του «Κινήματος Αλλαγής», για παράδειγμα, ζητάει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από έναν αρμόδιο φορέα, για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που εξετάστηκαν στην επιχείρηση κρέατος όπου βρέθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), που κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Όταν κρίνει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, να ανακοινωθεί ο αριθμός κρουσμάτων σε μία ομάδα του πληθυσμού, όπως στο προσωπικό της προαναφερθείσας επιχείρησης και να γίνουν τεστ, θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
  • Δεν καταλαβαίνουμε τι περισσότερο θα προσφέρει η πραγματοποίηση δειγματοληπτικού ελέγχου, από κινητά κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ., στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, πέρα από την τήρηση των βασικών κανόνων προστασίας. Δεν χρειάζεται να διαγνωστεί κάποιος, ή κάποια, με τον ιό, για να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Οι ειδικοί επιστήμονες το έλεγαν από την αρχή της πανδημίας, ότι όποιος, ή όποια, έχει συμπτώματα παραμένει στο σπίτι για μερικές ημέρες. Κι αν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, τότε πρέπει να απευθυνθεί είτε στον Ε.Ο.Δ.Υ., είτε στον προσωπικό γιατρό, είτε στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.
  • Οι υπόλοιποι, ακόμα και οι υγιείς, πρέπει να συμπεριφέρονται ως φορείς του ιού! Δηλαδή, να θεωρούν πως έχουν τον Covid-19 και να εφαρμόζουν τους γνωστούς κανόνες (χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, αποφυγή χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός, τήρηση απόστασης). Αν γίνουν τα παραπάνω, θα περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του ιού στην κοινότητα, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί νέο γενικό, ή τοπικό lockdown.
  • Όσον αφορά τον αριθμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) στα δημόσια νοσοκομεία, το Κ.Κ.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να είναι στο 15% και στο 20%, αντίστοιχα, της συνολικής δυναμικότητας του νοσοκομείου. Ας υποθέσουμε ότι εξασφαλίζονται τα παραπάνω ποσοστά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και επιτάσσονται οι ιδιωτικές μονάδες, όπως θέλει το Κ.Κ.Ε., μπορεί να εγγυηθεί κάποιος πως αν υπάρξει «δεύτερο κύμα», μεγαλύτερο από εκείνο της περασμένης άνοιξης, θα ανταπεξέλθουν με τον συγκεκριμένο αριθμό κλινών; Η πράξη έδειξε, είναι αρκετά τα παραδείγματα σε πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της υγείας, ότι οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. δεν επαρκούν όταν τα κρούσματα είναι χιλιάδες καθημερινά. Ας κάνουμε, επομένως, τα απλά πράγματα, για να ελέγξουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, την μετάδοση του «αόρατου εχθρού».
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο παράδειγμα, για να αντιληφθούμε την μεγάλη σημασία της προσωπικής υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση ενός δυσάρεστου φαινομένου. Η Τροχαία ενημερώνει συνέχεια τους οδηγούς να φοράνε ζώνη ασφαλείας και κράνος, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να μη χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν και γενικά να τηρούν τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας). Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κινητά κλιμάκια σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.
  • Για να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων, πρέπει οι οδηγοί να δείξουν προσωπική υπευθυνότητα. Να σέβονται τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους (συνεπιβατών, πεζών και άλλων οδηγών). Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, είναι πολλαπλάσιοι από τις απώλειες λόγω Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.