-Αναρωτιόμαστε, γιατί ένας προπονητής που είναι ελεύθερος, δηλαδή δεν υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με κάποιο σωματείο, ή έμεινε άνεργος ενώ εξελίσσεται η αγωνιστική περίοδος, μπορεί να βρει εργασία χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ ο ποδοσφαιριστής που δεν εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό σωματείου την περίοδο των μεταγραφών του καλοκαιριού, θα αναγκαστεί να περιμένει έως την «εμβόλιμη» περίοδο των μεταγραφών τον χειμώνα. Αναφερόμαστε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν μόνο αν μείνουν ελεύθεροι, ή άνεργοι, δύο φορές σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Όπως ο προπονητής είναι επαγγελματίας και του δίνεται η δυνατότητα να βρει εργασία οποτεδήποτε εντός της αγωνιστικής περιόδου, έτσι και ο ποδοσφαιριστής έχει το ίδιο δικαίωμα.

-Για να προοδεύσει το υποβαθμισμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν αρκούν οι αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών (πλην της Super League) κάθε έτος, ούτε τα συμβόλαια με τηλεοπτικούς σταθμούς για την μετάδοση των αγώνων. Πρωτίστως, πρέπει να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που είναι οι ποδοσφαιριστές. Η μεγάλη αναταραχή στην Super League 2 δημιουργεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές. Γιατί αρκετοί από αυτούς, εκτός από τους ίδιους, έχουν να φροντίσουν τις οικογένειες τους. Βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου (2021) κι ακόμα υπάρχουν ποδοσφαιριστές, που δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα γι’ αυτούς!

-Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, για παράδειγμα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) ανακοίνωσε την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Super League 2 για την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) Διαγόρας Ρόδου. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ορίστηκε η έναρξη του πρωταθλήματος κι ακόμα γίνεται έλεγχος των Π.Α.Ε. που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα! Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, που θεωρείται προηγμένη στον αθλητισμό, στην οποία συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

-Δεν θα ασχοληθούμε με τα λεγόμενα «τηλεοπτικά δικαιώματα», αν και επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό την βιωσιμότητα των Π.Α.Ε., γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει του ορίου του τραγελαφικού! Η προσφορά της δημόσιας τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.) είναι ίδια με την προηγούμενη περίοδο (4,3 εκατομμύρια ευρώ). Με την (σημαντική) διαφορά, ότι την περίοδο 2020-2021 τα σωματεία της Super League 2 ήταν μόλις δώδεκα (12), ενώ την περίοδο 2021-2022 τα ίδια χρήματα θα «μοιραστούν» σε τριάντα δύο (32) σωματεία! Μάλιστα, τα 3 εκατομμύρια θα διανεμηθούν σε όλα τα σωματεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό (1,3 εκ. ευρώ) θα δοθεί ως «δώρο» στα σωματεία που θα διεκδικήσουν την άνοδο στην Super League!

-Ας επανέλθουμε στο ζήτημα των ποδοσφαιριστών, από το οποίο πρέπει να αρχίσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.), δεν είναι ισότιμος «εταίρος» στην λειτουργία του αθλήματος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζονται ως «παρακατιανοί» και η καριέρα τους εξαρτάται από «παράγοντες» και «παραγοντίσκους». Καλούμε την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και συγκεκριμένα τον υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, να καταργήσει με νόμο την λεγόμενη «εμβόλιμη» περίοδο μετακινήσεων και να δώσει την δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές, που δεν έχουν συμβόλαιο, να βρίσκουν εργασία σε οποιοδήποτε σωματείο επιθυμούν και σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Αν δεν υπήρχε η προθεσμία των μεταγραφών, η Π.Α.Ε. Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965, θα μπορούσε να σχηματίσει «ρόστερ» και να συμμετάσχει νόμιμα, αφού πήρε το πιστοποιητικό, στο πρωτάθλημα της Super League 2.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τέλος Οκτωβρίου θυμήθηκαν στην ΕΕΑ να ψάξουν τα πόθεν έσχες των ΠΑΕ της SL2. Αλήθεια με τον απατεώνα (δεν το λέω εγώ, τα δικαστήρια της Αυστραλίας το λένε) της Ξάνθης ασχολήθηκαν κ ήταν όλα ok; Ή περιμένουν τον Αλέξη να κινήσει τις νομικές διαδικασίες ως καλύτερος γνωστής επί των νομικών θεμάτων; Αν βρεθούν κ άλλα προβληματικά πόθεν έσχες κ το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει, αυτοί θα αποβάλλουν ομάδες που θα έχουν ήδη αγωνιστεί; Κατά τα άλλα ο ΑΟΚ τους έφταιγε, ο οποίος φέτος θα αγωνίζεται στα δικαστήρια κ όχι στα γήπεδα. Εκεί πάντως – στα δικαστήρια – είμαστε σίγουροι πρωταθλητές με τέτοια νομική ομάδα που κατεβάζουμε σε κάθε αγώνα, ουπς συγγνώμη σε κάθε δικαστική αίθουσα ήθελα να πω. Τρέμε Κούγια, ο ΑΟΚ είναι πρωταθλητής των δικαστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.