Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 100η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή, ο σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», θα προβάλει αυτό το καλοκαίρι στον κινηματογράφο «Ζέφυρο» δύο DVD με συνεντεύξεις προσφύγων πρώτης γενιάς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και δύο ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο σύλλογος ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) για την παραχώρηση του «Ζέφυρου» και την συμβολή του στην διατήρηση της μνήμης των προσφύγων προγόνων. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022: Προβολή του DVD Νο 1 με τίτλο: «Μνήμες προσφύγων» και συνεντεύξεις που το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού κατέγραψε από πρόσφυγες πρώτης γενιάς στην πόλη και στα χωριά του Νομού.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022: Προβολή του ιστορικού οπτικοακουστικού λευκώματος του National Geographic με τίτλο: «1922, Ο μεγάλος ξεριζωμός».

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022: Προβολή του DVD Νο 2 με τίτλο: «Μνήμες προσφύγων» και ανάλογες συνεντεύξεις.

Κατά την πρώτη και την τελευταία προβολή, η χορωδία του συλλόγου θα αποδώσει τραγούδια χαρακτηριστικά της Μικρασιατικής ταυτότητας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αναφέρει τα εξής: «Εκατό χρόνια μετά συνεχίζουμε να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να μαγειρεύουμε παραδοσιακά, να θυμόμαστε, να μιλάμε, να γράφουμε για τις πατρίδες της Ανατολής. Να δημιουργούμε, αποτείνοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που μας ανέθρεψαν. Τόσα χρόνια μετά είμαστε παρόντες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.