Οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπέβαλαν εγγράφως αίτημα προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, για την σύγκλειση έκτακτης συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου.

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε πρόεδρε του περιφερειακού συμβουλίου. Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά την πραγματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Περιφέρειά μας. Τα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων, πολλές φορές αποδεικνύονται αξεπέραστα και τους αναγκάζουν να δραπετεύσουν από την κτηνοτροφία, που είναι πια περισσότερο τρόπος ζωής και μεράκι, παρά επάγγελμα βιοπορισμού. Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν την αξιοπρεπή αποχώρηση, από την συσσώρευση χρεών.

Σίγουρα το οικονομικό κέρδος, δεν είναι πια το βασικό κίνητρο για να γίνει, ή να παραμείνει κάποιος κτηνοτρόφος. Τα χωριά μας ερημώνουν και τα σύνορα αδειάζουν, αφού η δημογραφική συρρίκνωση του γενικού πληθυσμού, αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων, που είναι από τους λίγους κατοίκους των περιοχών αυτών, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής τους απαξίωσης. Η χιλιοειπωμένη και πολυδιαφημισμένη διατροφική αυτάρκεια της πατρίδας μας, συνεχίζει να παραμένει ένα όμορφο σύνθημα, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί διαχρονικά και διακομματικά, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), χωρίς να κάνει τίποτα για να επιτευχθεί.

Χωρίς κτηνοτρόφους και ζώα όμως, κανένας σχεδιασμός και κανένας στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οι οικονομικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) είναι από τους βασικούς πόρους των κτηνοτρόφων και φυσικά της οικονομίας της τοπικής αγοράς της Περιφέρειάς μας. Από το 2014, που προέκυψαν τα πρώτα προβλήματα με τις επιλέξιμες για ενισχύσεις βοσκοτοπικές εκτάσεις της πατρίδας μας, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δίνουμε έναν διαρκή και μοναχικό αγώνα, για να εφαρμοστεί το δίκαιο και αυτονόητο για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 873/55993/26.5.2015, η διαχείριση των βοσκοτόπων πέρασε θεωρητικά, από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ξέφυγε ποτέ μέχρι σήμερα, από την δικαιοδοσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. Από το 2014 με τους Δήμους και μετά το 2015 με τις Περιφέρειες, το ΥΠ.Α.Α.Τ. πάντα αναζητούσε συνενόχους στην διαδικασία της εικονικής κατανομής των βοσκοτόπων, μέσω της «τεχνικής λύσης». Η στρεβλή και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, ανάλογα με την Περιφέρεια (χωρική ενότητα) που ανήκουν, έχει στερήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους κτηνοτρόφους και την οικονομία της Περιφέρειάς μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων Περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Με τον τρόπο κατανομής, από το 2015, των επιλέξιμων για ενισχύσεις βοσκοτοπικών εκτάσεων, οι ενισχύσεις που στερούνται οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειάς μας, επιμερίζονται στους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες σημαντικές αποφάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων που πήρε, αλλά δρομολογεί να πάρει και στο μέλλον ενόψει της Κ.Α.Π. 2021-2027, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό, για να ενημερωθεί το σώμα από τους εκπροσώπους μας. Σκοπός  της ενημέρωσης του περιφερειακού συμβουλίου, είναι η κατανόηση της σοβαρότητας του  θέματος, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφέρειά μας και ο σχεδιασμός για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την διοίκηση της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση, για να αρθούν οι μέχρι σήμερα αδικίες στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας. Η ενημέρωση αφορά:

-Στην κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας με την Κ.Υ.Α. 873/55993/26.5.2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021. Την κατανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους και αγρότες για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020. Τις επιπτώσεις των ανωτέρω στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφέρειά μας και στην εφαρμογή της Κ.Α.Π. 2021-2027. Εκτός από την συμμετοχή όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, θα θέλαμε να μεριμνήσετε και για την πρόσκληση και συμμετοχή των βουλευτών της Περιφέρειάς μας, στους οποίους θα κοινοποιηθεί και από εμάς η παρούσα επιστολή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.