Οι επιστολές των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς τους κυβερνώντες, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας και γενικότερα του πρωτογενή τομέα, διαδέχονται η μία την άλλη. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση! Στην τελευταία επιστολή προς τον πρωθυπουργό, για την παραγωγή αμνοεριφίων, αναφέρουν τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης νιώθουμε οργή και απογοήτευση, για το βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες όλων μας, γι’ ακόμα μία φορά την περίοδο του Πάσχα, κατά την διαδικασία αγοραπωλησίας των αμνοεριφίων. Η τέλεια συνεργασία των εντεταλμένων της ελληνικής πολιτείας Υπουργείων και φορέων ελέγχου, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας και τους καταναλωτές, με πρόθυμους μεσάζοντες και εμπόρους, που αντί να προωθήσουν την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων, έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι της τεχνητής επάρκειας της αγοράς, μέσω των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες, είχαν το τέλειο αποτέλεσμα. Άλλωστε, είναι γνωστό ανά τους αιώνες, ότι οι Έλληνες ενωμένοι πάντα μεγαλουργούμε! Μέσα σ’ αυτό τον κύκλο της οικονομικής ασφυξίας, που μας πιέζει από παντού σαν μέγγενη και ταυτόχρονα με το κολοβό φιλοδώρημα του 2% για τις ζωοτροφές, είχαμε και την ωμή παρέμβαση, στην ελεύθερη υποτίθεται αγορά, του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Αλήθεια, ποιος καθορίζει την υψηλή και την χαμηλή τιμή των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά, εκτός από το κόστος παραγωγής, εμπορίας και την ζήτηση του καταναλωτή και ποιος είναι ο τρόπος ένας υπουργός να πείσει την αγορά να πουλήσει φθηνότερα; Η προσωπικότητα του, ή μήπως το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο των μεσαζόντων και εμπόρων; Μεγάλος πολιτικός στόχος του υπουργού, να φάει ο λαός φθηνό αρνί και κατσίκι! Στόχος τεράστιος και σημαντικός, γιατί η επίτευξή του θα σημάνει το τέλος της ακρίβειας και των οικονομικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, αλλά και την δεύτερη υπουργική του επιτυχία, μετά την πρώτη το Πάσχα του 2020, όταν με δήλωση του, εν μέσω καραντίνας, είχε πει ότι: «Φέτος, οι Έλληνες δεν θα κάνουν Πάσχα» και έριξε μέσα σε μία μέρα, την ήδη χαμηλή τιμή αγοράς των αμνοεριφίων από τον κτηνοτρόφο, κατά 1 ευρώ το κιλό.

Αναρωτιόμαστε, δεν αναλογίστηκε ο κύριος υπουργός την επίπτωση στην τιμή των προϊόντων, του διπλασιασμού της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων; Δεν απασχολεί τον κύριο υπουργό, η χωρίς όρια αύξηση της τιμής στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, για επιχειρήσεις και καταναλωτές; Δεν απασχολεί τον κύριο υπουργό, η οικονομική ανέχεια που έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και την αδυναμία τους ν’ ανταπεξέλθουν ακόμα και στα βασικά έξοδα διαβίωσης;

Άλλωστε, που να τα βάλει τώρα με πετρελαιάδες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, με χονδρεμπόρους και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ!!! «Για όλα φταίνε οι άπληστοι κτηνοτρόφοι, που θέλουν να πλουτίσουν από τ’ αρνοκάτσικα». Ασχέτως του διπλασιασμού του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων! «Έχουν παράλογες απαιτήσεις και μέχρι 9 ευρώ το κιλό ζητάνε, οι ξυπόλυτοι»! Μερικές δεκάδες νταλίκες αμνοεριφίων απ’ τα Βαλκάνια, σε συνεννόηση με τους πάντα πρόθυμους εμπόρους, που τα πολιτικά μηνύματα τ’ αντιλαμβάνονται από χιλιόμετρα, «θα κόψει τον τσαμπουκά των κτηνοτρόφων, για να μάθουν να μην ξανασηκώσουν κεφάλι»! «Ας στοιχήσει το ξένο ακόμα και το ίδιο, αφού μετά το φετινό χουνέρι, του χρόνου θα παρακαλάνε να τους τα πάρουν τσάμπα»! Οι τσοπαναραίοι μπορεί να είναι πολλοί, σκέφτηκαν κάποιοι, αλλά είναι εύκολος στόχος και κυρίως, διαχειρίσιμοι! Υπενθυμίζουμε ότι, τα ίδια και χειρότερα έκαναν οι γαλατάδες μέχρι πριν από τρία χρόνια, με την ανοχή των τότε υπουργών και σήμερα ψάχνουν γάλα και δεν βρίσκουν!!!

Το σύνθημα: «ΝOT IN THE RACISM OF THE BALKAN LAMBS-OPEN THE BORDERS», δηλαδή «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΡΝΙΩΝ-ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ», δονούσε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, την ατμόσφαιρα στην «Βαρβάκειο» αγορά και μέχρι το τελευταίο συνοικιακό κρεοπωλείο της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων. Είναι γνωστό άλλωστε το αντιρατσιστικό πνεύμα του υπουργού, κ. Άδωνη Γεωργιάδη! Ο τεράστιος υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, σε αγαστή συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, προσπαθούσε να δώσει φτηνό κρέας στον λαό! Αμνοερίφια αντί άρτος και πόλεμος αντί θεάματα, για τους καθημαγμένους οικονομικά Έλληνες πολίτες, παρά του ότι ο άρτος αποδεικνύεται σε τελική ανάλυση, ακριβότερος από το κρέας. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έκαναν και αυτά το κερδοσκοπικό τους καθήκον, όπως κάθε χρόνο, με τελικό στόχο ο κράχτης που λέγεται αμνοερίφια, να φέρει τον πελάτη εντός του μαγαζιού κι εκεί να τον περιποιηθούν καταλλήλως, λόγω των ημερών! Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, φαινόμενο της φετινής Μεγάλης Εβδομάδας στην αγορά των αμνοεριφίων, ήταν ότι οι καταναλωτές τα έβλεπαν όλα μπλε!!!

Κάποιοι, ίσως για κομματικούς λόγους, κάποιοι άλλοι γιατί ίσως χρησιμοποιούν το μπλε χαπάκι της σεξουαλικής διέγερσης, οι περισσότεροι όμως, γιατί όλα τα αρνιά από κοινοτικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που σφάχτηκαν στην χώρα μας, είχαν την ίδια μπλε σφραγίδα με τα ελληνικά! «Αυτό το μέτρο το αποφασίσαμε μόνοι μας εμείς, καμία Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας το επέβαλε, να μη μας παίρνουν την δόξα των αποφάσεών μας οι ευρωπαίοι», όπως δήλωνε για άλλο μέτρο με περίσσια αυταρέσκεια, ο υπουργός κ. Άδωνης Γεωργιάδης το 2014, χρησιμοποιώντας όμως πρώτο ενικό! Το μόνο που μένει μετά την νομιμοποίηση των ελληνοποιήσεων, είναι να τις επιδοτήσουμε, όπως σχεδιάζουμε να κάνουμε με την συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών από το 2023, για τα εισαγόμενα προς πάχυνση μοσχάρια από χώρες της Ε.Ε.! Το Πάσχα πέρασε και ήρθε η Πρωτομαγιά. Τ’ αμνοερίφια είναι κατά χιλιάδες στα μαντριά.

Τα πάντα πρόθυμα κοράκια, που συντέλεσαν σ’ αυτή την κατάσταση, μυρίστηκαν ανάγκη και δυστυχία και ήρθαν ν’ αγοράσουν στην μισή τιμή από το Πάσχα και από το κόστος παραγωγής! Σίγουρα θ’ αναρωτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ, μόνο οι άλλοι φταίνε και ο κτηνοτρόφος δεν έχει καμία ευθύνη για όλα αυτά; Σας το λέμε εμείς οι ίδιοι ΝΑΙ, έχει μεγάλη ευθύνη και ο κτηνοτρόφος, για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του κρέατος, αλλά και του γάλακτος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Η μεγαλύτερή του όμως ευθύνη, είναι ότι έγινε και συνεχίζει να είναι κτηνοτρόφος, σε μία χώρα που διαχρονικά και διακομματικά δεν θέλει όσους παράγουν, σκοτώνει τις μέλισσες και αφήνει τους κηφήνες να την λεηλατούν! Ο κτηνοτρόφος αυτή τη στιγμή ξεπουλάει την παραγωγή του, για να μην καταστραφεί οικονομικά ακόμα περισσότερο!

Σας προτείνουμε παρακάτω τις άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζονται για ν’ αποδοθούν οι ευθύνες σε πονηρούς και αφελείς και για να είναι διαχειρίσιμη η οικονομική ζημιά των αιγοπροβατοτρόφων, που επλήγησαν από την αθέμιτη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων. Οι παρακάτω προτάσεις για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να υλοποιηθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά:

-Παραίτηση, ή απόλυση, ή αλλαγή θέσης, σε όσους πολιτικούς, ή υπηρεσιακούς εμπλέκονται στην απόφαση σήμανσης με μπλε σφραγίδα, στα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε, και σφάζονται άμεσα στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι ελπίζουμε να είναι μόνο αφελείς και όχι κατευθυνόμενοι από οικονομικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική κτηνοτροφία και τους καταναλωτές.

-Άμεση αγορά των αδιάθετων αμνοεριφίων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, σε συνεννόηση του Υπουργείου με εμπόρους που θέλουν να συνεργαστούν. Ακολουθεί αποθεματοποίηση μετά από έγκριση που θα ζητηθεί από την Ε.Ε., για όσα δεν μπορέσει ν’ απορροφήσει η αγορά.

-Για την περίοδο από 15 Απριλίου έως και 15 Μαΐου 2021, ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πώλησαν τα αμνοερίφια τους, κάτω από 3 ευρώ ΖΒ, ή 5 ευρώ σφάγιο, με 40 ευρώ ανά ζώο και όσους πούλησαν από 3 έως 4 ευρώ ΖΒ, ή 5 έως 6,5 ευρώ σφάγιο, με 20 ευρώ ανά ζώο. Εναλλακτικός και σίγουρα δικαιότερος τρόπος ενίσχυσης από τον παραπάνω, είναι να ληφθούν υπόψη τα κιλά των αμνοεριφίων, με βάση τα τιμολόγια πώλησης των κτηνοτρόφων και η κατά κιλό ενίσχυση.

-Ζητάμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων εισαγωγής στην χώρα μας αμνοεριφίων, για το φετινό δίμηνο Μάρτιο και Απρίλιο και το αντίστοιχο δίμηνο του 2021.

-Ζητάμε επίσης την δημοσιοποίηση των στοιχείων εξαγωγών από την χώρα μας για το ίδιο χρονικό διάστημα 2021-2022 και των στοιχείων πωλήσεων κρέατος αμνοεριφίων στην χώρα μας, τις ίδιες περιόδους. Δεν γνωρίζουμε κι ελπίζουμε να μην υπάρχει συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, κυρίου Γεωργαντά, σε όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό που στήθηκε το φετινό Πάσχα. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν είδαμε την αντίδραση του, απέναντι στην λαίλαπα των μπλε σφραγίδων και στον καταστροφικό επικοινωνιακό οίστρο του υπουργού ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και των κεντρικών Μέσων Ενημέρωσης. Δεν προστάτεψε και δεν υπερασπίστηκε ως όφειλε, την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας. Η ανοχή, δυστυχώς, σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνενοχή, γιατί το θράσος νικά την μετριοπάθεια, με την λογική του νόμου της ζούγκλας!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, γιατί οι κτηνοτρόφοι γινόμαστε κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι. Αν θέλετε ν’ αντιστραφεί η φθίνουσα αυτή πορεία που έχει τραγικές δημογραφικές και οικονομικές επιπτώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, αλλάξτε ρότα και αφουγκραστείτε επιτέλους τις κριτικές φωνές και τις προτάσεις των κτηνοτρόφων. Αστείες παρεμβάσεις, όπως το φιλοδώρημα του 2% επί του τζίρου του 2021, σας εκθέτουν, δεν ικανοποιούν κανέναν και δεν γίνονται αποδεκτές. Δεν είναι στραβός ο γιαλός κύριε πρωθυπουργέ, εσείς δυστυχώς μέχρι σήμερα στραβά αρμενίζετε!

Υ.Γ. Στον τομέα της κτηνοτροφίας συνεχίζονται όλα να γίνονται τόσο λάθος, που έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε, ότι γίνονται με σχέδιο και με σκοπό να μας τελειώσουν. Γι’ ακόμα μία φορά σας επισημαίνουμε. Όσο υπάρχουν τα κορόιδα της ελληνικής κοινωνίας οι κτηνοτρόφοι, που δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς κοινωνική ζωή και χωρίς το οικονομικό όφελος που τους αξίζει, αλλάξτε συμπεριφορά απέναντι τους. Ενισχύστε τους να σταθούν στο επάγγελμα, ζητήστε τους συγγνώμη για την διαχρονική και διακομματική μέχρι σήμερα απαξίωση τους, με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντί τους. Ελάτε κοντά τους εσείς προσωπικά, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς κάμερες κι επιτέλους αφουγκραστείτε τα προβλήματα και υιοθετήστε τις λογικές και δίκαιες προτάσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.