Οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έπειτα από σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, απέστειλαν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρόταση αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε υπουργέ,

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, συνυπογράφουμε την πρόταση προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που να υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, να συνάψουν συμφωνητικά στην πώληση γάλακτος. Συμφωνητικά με συγκεκριμένους όρους, που θα προβλέπονται στη νομοθετική σας παρέμβαση. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω:

-Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών.

-Ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%.

-Πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς επιπτώσεις.

-Αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας τιμολόγησης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση, ή μείωση, αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

-Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, βάση του ν.4492/2017, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν.4587/2018, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.

-Ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους.

-Σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία).

-Καταχώρηση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

-Αναδρομική ισχύ του νόμου, για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του.

Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται, επίσης, η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δεν δίνεται ούτε αντίγραφο.

Επίσης, οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. τα τελευταία χρόνια και έως σήμερα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, ο κτηνοτρόφος να δέχεται, θέλει δεν θέλει, τα στοιχεία που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος, εντέλει, αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!

Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά την μέτρηση του αγοραστή!

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, ο κτηνοτρόφος να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές. Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια είναι σε αργία.

Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος. Είναι υποχρέωσή σας να θέσετε τους όρους λειτουργίας της αγοράς. Ξεκάθαρα συμφωνητικά, με ξεκάθαρους όρους! Χωρίς κανένας να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν! Γιατί, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.