-Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Αιγαίο πέλαγος είναι ανεκτίμητος θησαυρός! Ειδικά ο βυθός του, που εκτός από τον ορυκτό πλούτο, έχει καταπληκτική χλωρίδα, πανίδα και αμέτρητα ναυάγια! Το ελληνικό αρχιπέλαγος, επομένως, προσφέρεται για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. Στον Νομό Καβάλας λειτουργούν δώδεκα (12) σχολές εκμάθησης καταδύσεων, οι οποίες εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό ατόμων που λατρεύουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είναι άλλο πράγμα, ωστόσο, η επαγγελματική δραστηριότητα και άλλο η τουριστική αξιοποίηση του αντικειμένου. Ο τουρισμός προϋποθέτει την ύπαρξη «υποδομών». Στην προκειμένη περίπτωση, την ύπαρξη ενός φυσικού, ή τεχνητού, καταδυτικού πάρκου.

-Μακάρι να είχαμε στον κόλπο της Καβάλας ένα αρχαίο ναυάγιο, ή κάποιο προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, για να προσελκύσουμε τουρίστες και καταδύτες. Η κατασκευή ενός τεχνητού υφάλου, δεν είναι αρκετή για να «ερεθίσει» τον τουρίστα να έρθει στην περιοχή. Θα έρθουν μόνο εκείνοι που αγαπούν τις καταδύσεις, ή θέλουν να δοκιμάσουν την δραστηριότητα αυτή. Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη μερίδα επισκεπτών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τις καταδύσεις, αλλά θέλουν να επισκεφτούν ένα ιστορικό ναυάγιο, ή μία θαλάσσια περιοχή με προστατευόμενα είδη, όπως είναι οι χελώνες και οι φώκιες. Η βύθιση ενός παλιού πλοίου, ή ενός κατασχεμένου αεροσκάφους, δεν μπορεί να δημιουργήσει τον «μύθο» που θα «εξάψει την φαντασία» των τουριστών.

-Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του Νομού Καβάλας, κυρίως από τα Βαλκάνια, έρχεται γιατί λατρεύει τις παραλίες, την ζεστή θάλασσα, τον ήλιο και την τοπική κουζίνα. Ελάχιστοι επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, τις αρχαιολογικές περιοχές στην Θάσο και τα αρχαιολογικά μουσεία. Επίσης, ένα υψηλό ποσοστό, είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν ενδιαφέρεται για τις καταδύσεις, γιατί θεωρεί εξειδικευμένη την δραστηριότητα αυτή.

-Συμφωνούμε πως χρειάζεται να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης και του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Την πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των σχολών και οι εκπαιδευτές καταδύσεων. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τι και πως πρέπει να προβληθεί, για να απευθυνθούμε στον κόσμο που ασχολείται με τον καταδυτικό τουρισμό. Αυτοί μπορούν να ετοιμάσουν οπτικό υλικό, για να χρησιμοποιείται στην τουριστική προβολή. Χρειάζεται να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, γιατί έτσι θα διευρύνουμε τις αγορές που απευθυνόμαστε και το οικονομικό φάσμα των τουριστών που προσελκύουμε.

-Ο αείμνηστος νομάρχης Καβάλας, Θόδωρος Καλλιοντζής, οραματίστηκε να κατασκευάσει το «Αιγαιακό πάρκο». Ένα ενυδρείο, δηλαδή, στην «αλάνα» της Νέας Ηρακλείτσας. Θα γινόταν σίγουρα «πόλος έλξης» των επισκεπτών, που θα έβλεπαν σπάνια θαλάσσια είδη, χωρίς να πρέπει να καταδυθούν στον βυθό με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με ένα προσιτό αντίτιμο θα ξεναγούνταν στο ενυδρείο, αντί να πληρώσουν για να κάνουν μαθήματα κατάδυσης. Ενώ, εκείνοι που αγαπούν την κατάδυση και έχουν την οικονομική ευχέρεια, θα επιλέξουν, ανεξαρτήτως κόστους, να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.