Οι ιστορίες που δημιούργησε η Μικρασιατική καταστροφή είναι αναρίθμητες, όσες και οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην ταραγμένη εκείνη περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην Ιωνική γη. Μία από τις ιστορίες εκείνες, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Καβάλας, το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 στην Μεγάλη Λέσχη, οι ερευνητές Δρ. Nanako Murata και Σταύρος Σταυρίδης. Πρόκειται για την ιστορία του εμπορικού πλοίου Tokei Maru, με σημαία Ιαπωνίας, το οποίο βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1922 στο λιμάνι της Σμύρνης και με εντολή του κυβερνήτη «φυγάδευσε» οκτακόσιους και πλέον κατοίκους, που είχαν κατέβει στην προκυμαία, για να γλιτώσουν από τους Τσέτες και τους στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα τιμηθεί, από τον Δήμο Καβάλας και τους συλλόγους προσφύγων της περιοχής, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα. «Με την εκδήλωση αυτή, θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου, που έσωσαν δεκάδες πρόσφυγες εκείνη την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης. Θέλουμε ακόμα, να αναδείξουμε την διαχρονική σχέση φιλίας μεταξύ των χωρών και των λαών της Ελλάδας και της Ιαπωνίας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν μακραίωνη ιστορία και μεγάλο πολιτισμό», ανέφερε ο Γιάννης Πασχαλίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συμφώνησε με τον πρέσβη της Ιαπωνίας, να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση στην Καβάλα. Την πρωτοβουλία στηρίζουν ο Δήμος Καβάλας και οι προσφυγικοί σύλλογοι: Θρακική Εστία, σύλλογος Μικρασιατών, Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας. Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στο μουσείο προσφυγικού ελληνισμού επί της οδού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης και οι πρόεδροι των παραπάνω συλλόγων, Νίκος Τσουμπάκης, Σοφία Τσίγκου, Μιχάλης Τσουλφίδης, αντίστοιχα.

Οι ομιλίες στην Μεγάλη Λέσχη θα γίνουν μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα στον δημοτικό κήπο, θα τιμηθεί ο πρέσβης της Ιαπωνίας και θα παρουσιαστούν χοροί από τα τμήματα των προσφυγικών συλλόγων. Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, τέλος, ο πρέσβης και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα κάνουν συμβολική δενδροφύτευση μπροστά από το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες). Είναι μία ακόμα εκδήλωση για την επέτειο των εκατό ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.