Μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων  της 4ης Οκτωβρίου του 1941, από την δύναμη της βουλγαρικής κατοχής, τελέστηκε στους Φιλίππους του Δήμου Καβάλας, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου: «Μετά την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέλασε ολιγάριθμο τμήμα των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Φιλίππων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, «προσευχή» και προσκλητήριο νεκρών και έγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, από τον δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη, τον αρχιφύλακα, Γεώργιο Δολματζή, εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, την Μαρία Κούτρα, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλίππων, την Ιωάννα Κωστέρογλου, εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων και εγγονή του Δημητρίου Τσιρόπουλου, θύματος της σφαγής, από τους  μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλίππων, από  τον πολιτιστικό σύλλογο  Φιλίππων και τον Ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Κρυονερίου «ο Ακρίτας».

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν επίσης: o Αναστάστιος Τσουρουκίδης, εκ μέρους του βουλευτή Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, η Κωνσταντίνα Μίττα, εκ μέρους του βουλευτή Καβάλας, Μακάριου Λαζαρίδη, ο Κίμων Παπαδόπουλος, ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας, ο Γιώργος Λόλακας, πρόεδρος Πολύστυλου-Δάτου, ο Θεόδωρος Τζατζάρης, ταξίαρχος εν αποστρατεία, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλίππων, ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Θρακικής Εστίας Καβάλας, μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πολύστυλου και μέλη της πολιτιστικής στέγης Κρηνίδων.

Για τις συνθήκες της περιόδου της βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή μίλησε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φιλίππων, Βασιλική Σογαντζή, η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε πως: «Ο αείμνηστος Γιώργος Σεφέρης, είχε πει πως «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Όχι, δεν θα σβήσουμε το παρελθόν, γιατί δεν θα το ξεχάσουμε. Έτσι, δεν θα σβήσουμε και το μέλλον, το οποίο ανήκει στα παιδιά μας. Θα το προετοιμάσουμε με ελπίδα, χωρίς φανατισμούς και θα μεταλαμπαδεύουμε, από γενιά σε γενιά, την γνώση και την εμπειρία, ότι την Ιστορία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, μπορούμε όμως να καθίσουμε και να την μελετήσουμε ξανά. Να συνειδητοποιήσουμε ότι, η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι αυτονόητα αγαθά, αλλά θέλουν αγώνα από όλους μας. Έναν αγώνα, που θα έχει ως θεμέλιο τις ειλικρινείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, έτσι ώστε να αφήσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα ειρηνική και τα εφόδια να φτιάξουν έναν δικό τους ιδανικό κόσμο».

Ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, την «Δημοφέλεια», όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, τους κατοίκους του χωριού, τους πολιτιστικούς συλλόγους, που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, την Φιλαρμονική Κρηνίδων και τον αρχιμουσικό της, Αναστάσιο Σαββίδη, που απέδωσαν τιμές στην εκδήλωση, με περιορισμένο αριθμό μουσικών τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας και τα μέλη του συλλόγου που βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στα μικρά μέλη του συλλόγου, που με μεγάλη περηφάνια παρέλασαν μέχρι το μνημείο και έδωσαν το μήνυμα σε όλους, ότι η νέα γενιά είναι εδώ τιμώντας τους νεκρούς!!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.