• Ο επενδυτικός και διαχειριστικός συνεταιρισμός των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας (Kavala Oil) ζητάει να ακυρωθεί η συγχώνευση των εταιρειών Energean Oil and Gas και Kavala Oil. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, δεν αναγνωρίζουν ως «αφεντικό» τους την «Ενεργειακή Αιγαίου» και τον Μαθιό Ρήγα. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι, που μερικά χρόνια πριν υποδέχτηκαν «μετά Βαΐων και κλάδων» την Energean Oil and Gas, προκειμένου να γίνει ο «στρατηγικός επενδυτής», που θα βγάλει τα Πετρέλαια Καβάλας από την κρίση και θα δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση!
  • Διότι ήταν προφανές, πως ο επενδυτικός και διαχειριστικός συνεταιρισμός των εργαζομένων, δεν ήταν και δεν μπορούσε να γίνει «επενδυτικός», αλλά θα συνέχιζε ως «διαχειριστικός», χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια. Και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, δεν επρόκειτο να χρηματοδοτήσει ένα συνεταιρισμό εργαζομένων που διαχειρίζεται μία εταιρεία υδρογονανθράκων, χωρίς να υπάρχει επενδυτικό πλάνο. Είναι (απολύτως) βέβαιο, ότι εάν δεν εμπλεκόταν η Energean Oil and Gas στα Πετρέλαια Καβάλας, ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας τους θα ήταν συγκεκριμένος, ιδιαίτερα μετά τη «βουτιά» που έκανε η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Το ότι κρατήθηκε «ζωντανή» η επιχείρηση (Kavala Oil) τα τελευταία χρόνια, οφείλεται, αποκλειστικά, στις κινήσεις που έγιναν από τη διοίκηση της «μητρικής» εταιρείας Energean Oil and Gas.
  • Χάρη στις κινήσεις αυτές, το εσωτερικό περιβάλλον σταθεροποιήθηκε και, το κυριότερο, τα Πετρέλαια Καβάλας απέκτησαν προοπτική ανάπτυξης (αύξησης της παραγωγής και των θέσεων εργασίας), για τα επόμενα δέκα, τουλάχιστον, έτη. Αυτή η προοπτική, μάλλον, δεν ικανοποιεί τους εργαζομένους, που θέλουν να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους, ή (πιθανόν) να διαπραγματευτούν μία επωφελέστερη συμφωνία με κάποια άλλη εταιρεία «στρατηγικό επενδυτή», που θα βάζει χρήματα, αλλά το «κουμάντο» θα έχουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας θέλουν να παίζουν πιο ενεργό ρόλο στα διοικητικά πράγματα. Όμως, οι ρόλοι σε μία επιχείρηση πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Ο χρηματοδότης βάζει τα κεφάλαια, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ασκούν διοίκηση, οι μέτοχοι αποφασίζουν και οι εργαζόμενοι παράγουν.
  • Εάν, τελικά, ο επενδυτικός και διαχειριστικός συνεταιρισμός των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας καταφέρει, μέσω της δικαστικής οδού, να ακυρώσει τη σημερινή κατάσταση, πολύ φοβούμαστε ότι με την κίνηση αυτή θα πετύχει, μόνο, την «αρχή του τέλους» για την Kavala Oil. Η Energean Oil and Gas, αντιθέτως, μπορεί να «χάσει» τη δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας, ωστόσο έχει επεκταθεί και εκτός των ελληνικών συνόρων, με πολύ καλές συμφωνίες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από πότε οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν αφεντικά με τα λεφτά των αφεντικών τους; Άλλος βάζει τα χρήματα και άλλος θέλει να κάνει κουμάντο; Άμα πάρει το γεωτρυπανο και φύγει η μητρική εταιρεία αυτοί τί θα κάνουν; Ξεχνάνε τα χρόνια της απαξίωσης και του παρολίγον κλεισίματος. Όταν θα ξαναζήσουν τέτοιες στιγμές να μην βγαίνουν και να ζητάνε την συμπαράσταση των υπολοίπων Καβαλιωτων και να κάνουν πορείες διαμαρτυρίας όπως παλιά. Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθεντος.

  2. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη τα Πετρέλαια βρε βόδια και κινείται λίγο η αγορά της πόλης! Τα Λιπάσματα τα φάγανε (με μισθούς εξευτελιστικούς).

    Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε πορεία, απεργία και κινητοποίηση τα Πετρέλαια είναι παρόντα! Έχουν καταλάβει ότι μόνο με αγώνες κερδίζονται πλέον πράγματα! (ή τουλάχιστον δεν χάνονται τα ήδη υπάρχοντα). Μαγκιά τους αν νομίζουν ότι μπορούν να επαναυτοδιαχειριστούν. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.