Το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας επανέρχεται στο ζήτημα της οριακής λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, με επιστολή που έστειλε στο νέο διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), Δημήτρη Τσαλικάκη, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε διοικητά,

Για την οριακή κατάσταση λειτουργίας στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο Καβάλας εξαιτίας των πράξεων, των εσκεμμένων παραλείψεων, της μισαλλοδοξίας και του ρεβανσισμού που αποτελούν ημερήσια διάταξη, έχετε ήδη ενημερωθεί. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή τείνει όχι μόνο να παγιωθεί, αλλά καθημερινά δυσχεραίνει, σε βάρος της παροχής υπηρεσιών, της υγείας και της επαγγελματικής υπόστασης των εργαζομένων, δίχως, έως σήμερα τουλάχιστον, να υπάρχει έστω και απόπειρα να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη δράση αυτών, που έχουν αναγάγει σε αυτοσκοπό την ολοκληρωτική κατάρρευση του νοσοκομείου και την εξόντωση των εργαζομένων, πριν αναλάβει καθήκοντα η επόμενη διοίκηση!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, το οποίο σας διαβιβάζουμε, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές ξεπερνούν σε ποσοστό το 40%, είναι δε κατά 30 λιγότεροι από το 2015 και συνολικά 150 λιγότεροι των οργανικών θέσεων. Να σημειωθεί πως, τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται βάσει του οργανογράμματος του 2012, το οποίο δεν υλοποιείται στην πράξη, κατά συνέπεια οι πραγματικές ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες. Τις τελευταίες ημέρες, προτρέπονται οι τμηματάρχες να καταρτίζουν προγράμματα εργασίας δίχως την απαραίτητη εβδομαδιαία ανάπαυση! Αν στα προαναφερόμενα προστεθεί και η κατανομή του προσωπικού στη βάση υποκειμενικών κριτηρίων, η κατάσταση ξεπερνά τον χαρακτηρισμό «οριακή», το αίσθημα δε της αναξιοκρατίας είναι κυρίαρχο!

Οι τραυματιοφορείς, μετά την μετακίνηση των πρώην σχολικών φυλάκων στον Δήμο Καβάλας (για την οποία ο διοικητής γνώριζε από τον Μάρτιο του 2019, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα, παρά τις επίμονες οχλήσεις και παρακλήσεις μας και μόνο αφού αποχώρησαν, προχώρησε σε πρόσληψη τριών μέσω ΚΟΙΣΠΕ, οι οποίοι αφενός δεν εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και αφετέρου οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου δίχως έως σήμερα να πράξει οτιδήποτε στην κατεύθυνση της παράτασης, ή της ανανέωσης), έχουν απομείνει 8 μόνιμοι και 6 ΙΔΟΧ (με περιορισμένες δυνατότητες στην εκτέλεση ωραρίων λόγω των συμβάσεων τους) σε κυκλικό ωράριο, το οποίο εκτελείται σε αριθμό μικρότερο των ορίων ασφαλείας, απασχολούνται σε 35.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι επιφορτισμένοι με την μετακίνηση ασθενών του Τ.Ε.Π. προς τα απεικονιστικά εργαστήρια και στις κλινικές που θα νοσηλευτούν, καθώς και με τις μεταφορές όλων των νοσηλευομένων προς τα χειρουργεία, ή τα εργαστήρια. Είναι αντιληπτό πως και να αποκτήσουν την ικανότητα του διακτινισμού, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους! Τα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, είναι ήδη ορατά!

Στα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια, οι 13 εναπομείναντες σε κυκλικό ωράριο χειριστές, στους οποίους, έως σήμερα οφείλονται 585 ημέρες ανάπαυσης και έως το τέλος του έτους πολύ περισσότερες, αφού ο διοικητής εμμένει στην άρνησή του για την πρόσληψη δύο τουλάχιστον επικουρικών χειριστών άμεσα εντός του 2019 και άλλων πέντε στις αρχές του 2020 με τον νέο προϋπολογισμό του ιδρύματος, παρά του γεγονότος πως γνωρίζει πως έως το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν προς συνταξιοδότηση άλλοι δύο χειριστές, όπως επίσης γνώριζε, είχε ενημερωθεί εγγράφως από τον διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος, για τις επερχόμενες αποχωρήσεις ήδη από τον Μάιο του 2018 και δεν έπραξε απολύτως τίποτα, ακριβώς την ίδια απραξία επιδεικνύει σήμερα, προκειμένου να παραδώσει άλλη μία «ωρολογιακή βόμβα», αφού, με μαθηματική ακρίβεια, θα κριθεί αναγκαίο να ανασταλούν επ’ αορίστου και άλλες πρόσθετες λειτουργίες του τμήματος και μετά βίας θα υποστηρίζεται η 24ωρη εφημέρευση!

Κύριε διοικητά,

Για όλα τα προαναφερόμενα και για πολλά ακόμα, που ελπίζουμε να μας δώσετε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε δια ζώσης, θεωρούμε την παρέμβασή σας επιβεβλημένη. Είναι άμεση ανάγκη στο νοσοκομείο Καβάλας, η πρόσληψη νοσηλευτών, τουλάχιστον στο επίπεδο της στελέχωσης που υπήρχε το 2015, η πρόσληψη τραυματιοφορέων με πλήρη απασχόληση, άμεσα, τουλάχιστον άλλων επτά, ώστε να καλυφθεί ο αριθμός των μετακινημένων στον Δήμο Καβάλας και να αποκατασταθεί η λειτουργία στα όρια ασφαλείας και η πρόσληψη δύο χειριστών εντός του έτους 2019 και άλλων πέντε στις αρχές του 2020, προκειμένου να αποτραπεί η περεταίρω συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στα προγράμματα και στις συνθήκες εργασίας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.