Στη στέγη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας συναντήθηκαν, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου 2019, ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν για το μέλλον του ερασιτεχνικού θεάτρου. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Τον υποψήφιο δήμαρχο προλόγισε ο συγγραφέας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Κοσμάς Χαρπαντίδης. Εκ μέρους του Σ.Φ.Γ.Τ., τους παριστάμενους καλωσόρισε η Ζωή Βυζοβίτη.

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στο γόνιμο παρελθόν του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, υπενθυμίζοντας ότι στους κόλπους του δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι, το οποίο εξελισσόμενο, αποτέλεσε το δημοτικό θέατρο της πόλης και ήταν ο «θεμέλιος λίθος» για τη δημιουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Από το συγκεκριμένο θεατρικό εργαστήρι ξεπήδησαν θεατρικά ταλέντα, που πέρασαν από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό θέατρο και σήμερα είναι ηθοποιοί εγνωσμένης αξίας.

Η επιλογή του χώρου συνάντησης είχε συμβολικό χαρακτήρα, όπως εξήγησε ο Κ. Χαρπαντίδης, αφού στο θεατράκι του Σ.Φ.Γ.Τ., κατά το παρελθόν, έκανε την προετοιμασία των παραστάσεών του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Έτσι, υπογραμμίστηκε η βαρύτητα που δίνει η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» στο θέατρο και γενικότερα στον πολιτισμό.

Σας χρειαζόμαστε, ώστε να στηρίξετε τις πολυποίκιλες δράσεις του Δήμου. Κάθε εραστής της τέχνης είναι πολύτιμος, προκειμένου η Καβάλα να αναδείξει το μεγάλο πολιτιστικό της έργο. Ο υποψήφιος δήμαρχος και η παράταξη θα είναι κοντά σας, για να ακούσουν και να χειροκροτήσουν τις ιδέες σας, επεσήμανε ο Κ. Χαρπαντίδης.

Ο Θόδωρος Μουριάδης διευκρίνισε στους παριστάμενους, ότι σκοπός της συνάντησης ήταν, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του Δήμου Καβάλας και των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, που αφιλοκερδώς υπηρετούν τη θεατρική τέχνη.

Επισημάνθηκε ότι, ο συντονιστής έκαστης ερασιτεχνικής ομάδας, θα πρέπει να συνομιλεί απευθείας με τον Δήμο και να συνεργάζεται με το αρμόδιο στέλεχος της διοίκησης. Εάν ο Δήμος επανεξετάσει τη χρηματοδότηση κάποιων ανούσιων εκδηλώσεων, τότε θα καταφέρει να εξορθολογήσει την οικονομική του δράση και να εξασφαλίσει πόρους για την επιχορήγηση ερασιτεχνικών παραγωγών. Φυσικά, κάθε ομάδα θα πρέπει να καταθέτει πλήρη φάκελο της προτεινόμενης παράστασης. Έτσι, ο Δήμος θα μπορέσει να «χαρτογραφήσει» τις ερασιτεχνικές ομάδες και τις παραστάσεις τους, προκειμένου να τις στηρίξει οικονομικά.

Από την πλευρά τους, τα ερασιτεχνικά σχήματα θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν τις παραγωγές τους στο Καβαλιώτικο κοινό, στο πλαίσιο ειδικού θεσμού. Μάλιστα, οι επιχορηγούμενες παραγωγές από τον Δήμο θα παρουσιάζονται και στα δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να προσελκύεται το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων, που ίσως θελήσουν να ενταχθούν σε κάποια από τις ομάδες.

Ένα θέμα το οποίο απασχόλησε ιδιαιτέρως τη συνάντηση, ήταν της στέγης και των κατάλληλων χώρων τόσο για τις πρόβες των ομάδων, όσο και για το ανέβασμα των παραστάσεων. Ο Θ. Μουριάδης αναφέρθηκε στις αίθουσες του 1ου δημοτικού σχολείου της Παναγίας και στον αύλειο χώρο, όπου μπορεί να τοποθετηθεί μία κερκίδα. Επίσης, αναφορά έγινε στο χώρο του ΟΣΚΑΡ, που με λίγα χρήματα και συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις, θα μπορέσει να αποκτήσει καμαρίνια και μεγαλύτερη σκηνή, προκειμένου να εξελιχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στο θεατράκι του Σ.Φ.Γ.Τ. το οποίο εάν συντηρηθεί ορθά από τον Δήμο, θα γίνει περισσότερο λειτουργικό προς όφελος των ομάδων. Δέχθηκε αίτημα των ερασιτεχνών ηθοποιών, για ενδεχόμενη χρήση του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Καπνού και θα αδειάσει όταν τα εκθέματα μεταφερθούν στη δημοτική καπναποθήκη.

Ο Θ. Μουριάδης παρέθεσε το όραμά του, για οργάνωση θεατρικών σεμιναρίων από φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και για την πρόσκληση διακεκριμένων σκηνοθετών, που συνεργαζόμενοι με τους ερασιτέχνες θα παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους. Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία θεατρικού τμήματος στη δημοτική βιβλιοθήκη, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία πρόσβασης σε έργα όχι μόνο κλασικών συγγραφέων, αλλά και ντόπιων θεατρικών δημιουργών.

Υπογράμμισε ότι, θεωρεί σημαντικότατη τη συμμετοχή των ερασιτεχνών ηθοποιών στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, όπως το COSMOPOLIS, τα Ελευθέρια, το φεστιβάλ Φιλίππων και το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα δράσεων. Ενώ συμπλήρωσε ότι, θα πρέπει να προσεγγισθούν και τα φιλοξενούμενα άτομα της Παιδόπολης, ώστε εντασσόμενα σε κάποια από τις ομάδες, να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και να κοινωνικοποιηθούν ευκολότερα. Ο υποψήφιος δήμαρχος αποφάνθηκε ότι, η παιδεία είναι ένας άκρως ευαίσθητος τομέας που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως και ότι η θεατρική-πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών, θα δημιουργήσει καλύτερους και πιο σκεπτόμενους πολίτες».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.