Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας, απέστειλε τις ακόλουθες επιστολές προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Στην πρώτη αναφέρεται στα ανταποδοτικά τέλη και ζητάει την μείωση τους για τα λαϊκά νοικοκυριά: «Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και παρόλο το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο και την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από τον Δήμο, για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό και κυρίως αναγκαίο, οι απαλλαγές και οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», να είναι οι ακόλουθες (αντιγράφουμε από σχετική απόφαση του Δήμου Πάτρας):

Άποροι: πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€: πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€: απαλλαγή 50%.

Τρίτεκνοι με τρία τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€: πλήρης απαλλαγή.

Τρίτεκνοι με τρία τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000€: απαλλαγή κατά το 50%.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο, ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€: πλήρης απαλλαγή.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο, ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€: απαλλαγή 50%.

Χήρος-χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο, με 1, ή 2 τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€: πλήρης απαλλαγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου/ων χωρίς γάμο, ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€: πλήρης απαλλαγή.

Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 1 έτος), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€: απαλλαγή 50%.

Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από 1 έτος), εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€: πλήρης απαλλαγή.

Δικαιούχοι ΚΕΑ, που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης: απαλλαγή 50%.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή: πλήρης απαλλαγή.

Αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται σε αναστολή με εισόδημα κάτω από 12.000: πλήρης απαλλαγή.

Το διαχρονικό επιχείρημα όλων των διοικήσεων που πέρασαν από τον Δήμο, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιήσουν τέτοια αιτήματα, παρόλο που στα λόγια δήθεν θέλουν, το επικαλούνται γιατί θέλουν να κρύψουν ότι υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική, που θέλει την αύξηση των ίδιων εσόδων των Δήμων, δηλαδή το ξεζούμισμα όλο και περισσότερο των δημοτών, αντί να διεκδικήσουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προοπτική που ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν προσεγγίζουν».

Στη δεύτερη επιστολή αναφέρεται στις διακοπές νερού, λόγω χρεών, από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.): «Συνδημότες μας κατήγγειλαν ότι, μέσα στην πανδημία, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τους κόβει το νερό λόγω χρεών. Αυτή η ενέργεια αποδεικνύει ότι και η σημερινή διοίκηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων, σε ότι αφορά τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε ανταποδοτική βάση. Στην προσπάθεια της, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., να ανταπεξέλθει στην αδιέξοδη πολιτική για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της, με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους. Δεν είχαμε αυταπάτες πως η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει κανένα κοινωνικό χαρακτήρα, όπως κατά καιρούς αρέσκονται να υποστηρίζουν όλες οι διοικήσεις Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ., όμως με τις διακοπές νερού σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, μπορεί εύκολα να δει ο καθένας τον καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα της εταιρείας και της λειτουργίας της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απαιτούμε τώρα να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για όσο διαρκεί η πανδημία. Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για διαγραφή χρεών συμπολιτών που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη  προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Να ληφθεί, επίσης, απόφαση για μειώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατά 50% σε άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε ανέργους, σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, μαζί με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα:

-Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, που θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

-Έλεγχο και μέριμνα για την προστασία των νερών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων της πόλης.

-Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων.

-Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στην Υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης.

-Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς Σ.Δ.Ι.Τ. και συμβάσεις παραχώρησης».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.