Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, επισκέφτηκε τις περιοχές Γαληψού, Ακροποτάμου, Κάρυανης, Ορφανίου, Ποδοχωρίου και τον Πρίνο στην Θάσο, όπου συναντήθηκε με ελαιοπαραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές λόγω ακραίου ψύχους. Αφού ενημερώθηκε επαρκώς, συγκέντρωσε οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα αποστείλει στον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. «Οι ακραίες θερμοκρασίες και ο παγετός των προηγούμενων ημερών, είχαν ως συνέπεια μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες του Παγγαίου και της Θάσου. Πολλά δέντρα έχασαν το φύλλωμά τους, ενώ τα κλαδιά τους φέρουν σχισίματα, κάτι που προμηνύει ότι δεν θα καρποφορήσουν. Θα ενημερώσω για το πρόβλημα τους αρμόδιους, προκειμένου να καταφέρουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση, σε συνεργασία και με την κεντρική Διεύθυνση του ΕΛ.Γ.Α. στην Αθήνα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί τρόπος για να αποκαταστήσουμε την ζημιά», δήλωσε ο βουλευτής.

Επίσης, έπειτα από συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους του Υπουργείου οικονομικών, πληροφορεί τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον Δήμου Νέστου το 2018, ότι οι εκτιμήσεις ζημιών βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις για τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα. Για το ζήτημα δήλωσε σχετικά: «Παρ’ όλη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αποτιμήσεων των ζημιών, το Υπουργείο οικονομικών, ικανοποιώντας το αίτημά μου για επιτάχυνση της διαδικασίας, προχωρά άμεσα στην επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Καταγράφω ένα προς ένα τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου και ενεργώ με υπομονή και επιμονή για τη επίλυση τους».

Τέλος, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες αγρότες ότι άρχισε η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021 μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις, ή ζωικό κεφάλαιο.

Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2021 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον δικαιούχο, ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

-είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής, κατόπιν εγγραφής στο online σύστημα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

-είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτό και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, αφού εκδώσει τον μοναδικό «κωδικό υποβολής».

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Να σημειωθεί ότι, για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης, επιβάλλεται ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων), ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη. Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ το υπ’ αρ. 23921/15-4-2021 έγγραφο «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2021», για την υποβολή της αίτησης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.