Με απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διεθνική συνάντηση προγράμματος Erasmus+ του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας με τίτλο: “Play2Adapt” στην Οχρίδα, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις εκπαιδευτικοί και ισάριθμοι μαθητές. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Νεβσεχίρ της Τουρκίας. Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι, η ομαλή προσαρμογή των προσφύγων και μεταναστών μαθητών, μέσα από το παιχνίδι, στο σχολικό περιβάλλον. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες παρουσίασαν και εφάρμοσαν στην πράξη παιχνίδια του τόπου τους. Η ενσωμάτωση του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία επιπλέον καινοτόμο παιδαγωγική μέθοδο εμπλοκής και ενεργοποίησης των μεταναστών/προσφύγων μαθητών. Τους βοηθά να αποκτήσουν νέες γνώσεις, δεξιότητες και παράλληλα εμπεδώνουν στάσεις και συμπεριφορές χωρίς διακρίσεις.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε και επικαιροποιήθηκε ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων και εργασιών του προγράμματος, που θα παρουσιαστούν στην τρίτη διεθνική συνάντηση στο Μπούργκος της Ισπανίας την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2019. Στο πολιτιστικό μέρος της συνάντησης, μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν το εθνικό πάρκο της Γκαλιτσίτσα και του Μαύροβο, το κάστρο του Σαμουήλ, το πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Κανέο, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Παντελεήμονα στην Οχρίδα, τα μοναστήρια του Οσίου Ναούμ, του Αγίου Γιόβαν Μπιγκόρσκι και Αγίου Γεωργίου. Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχύθηκαν στην εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινότητα της Καβάλας, με ενδοσχολικό σεμινάριο επιμόρφωσης.

Επίσης, στο πλαίσιο συμμετοχής του 1ου Ε.Κ. Καβάλας την περίοδο 2018-2020 στην υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ204/Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με τίτλο: “ENTRELAB-Enhanced ENTREpreneurial attitude in adult education for a better LABour market integration” και κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2018-1-SE01-KA204-039048, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε στο Assen της Ολλανδίας δραστηριότητα εκπαίδευσης κατά το διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου 2019. Στη δραστηριότητα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί του 1ου Ε.Κ. Καβάλας.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, πρόκειται για μία συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς από τέσσερις χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα με φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων από τη Σουηδία (ARVIDJAUR), που είναι οι συντονιστές της σύμπραξης, την Ολλανδία (UTRECHT-ASSEN), την Ιταλία (UDINE) και την Πορτογαλία (ΜΕΧΙΗΟΕΙRA GRANDE). Το έργο αποσκοπεί στην επώαση και προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος μέσω της ανάπτυξης ενός μοντέλου οικοσυστήματος, το οποίο θα τονώσει τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα. Ο κύριος στόχος είναι, να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτές να εκπαιδευτούν σε επιχειρηματικές ιδέες σχετικές με οικοσυστήματα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες επιχειρηματικής μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των καθοδηγητών στο περιβάλλον τους.

Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες, παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή της βόρειας Ολλανδίας, με επισκέψεις σε συναφείς επιχειρήσεις, όπως τον ανεμόμυλο και το μουσείο “De Wachter”. Επίσης, παρακολούθησαν ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως: το εργαστήριο “Lego listening” ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τον τρόπο ανάπτυξης επιχειρηματικών ικανοτήτων όπως «αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, της ασάφειας και του κινδύνου», «συνεργασία με άλλους», η παρουσίαση της νέα ψηφιακής πλατφόρμας για την επιχειρηματικότητα και την αειφορία στη βόρεια Ολλανδία “the MVOgids”, η εφαρμογή GEM-Guidance and Entrepreneurship Mind-sets entrepreneurial game, η οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την επιχειρηματικότητα και την ιστορία με χρήση iPhone και η επίσκεψη στο μουσείο του Άσεν και η συμμετοχή στο “TT archive film” and visit “De Nieuwe Kolk-Bibliotheek Assen”. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020 στο Udine της Ιταλίας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.