Οι Δήμοι της Ελλάδας με μνημεία της UNESCO θα ιδρύσουν δίκτυο συνεργασίας

0

Ο αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, παρακολούθησε τις εργασίες του 1ου συνεδρίου Δήμων με μνημεία της UNESCO, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2021 στην Καλαμπάκα, με πρωτοβουλία του Δήμου Μετεώρων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου,  Απ. Μουμτσάκης παρουσιάζοντας τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2016, επεσήμανε πως αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, που συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα.

Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του Υπουργείου πολιτισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν, επίσης, η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του Δήμου Καβάλας, μέσω της οποίας εκφράστηκε η ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Καταλήγοντας στην σύντομη τοποθέτηση του, σημείωσε ότι: «Είναι σημαντικό για πολλούς και διάφορους λόγους, που οι Δήμοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ανάδειξη των μνημείων, την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι 15 Δήμων απ’ όλη την Ελλάδα. Απουσίαζαν οι Δήμοι Αθηνών, Βέροιας και Επιδαύρου. Το συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα:

-την δημιουργία δικτύου συνεργασίας των Δήμων

-την ετήσια πραγματοποίηση του συνεδρίου, κάθε φορά σε διαφορετικό Δήμο

-το δίκτυο να αποκτήσει νομική μορφή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)

-την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών, για την δημιουργία επιτροπής με τριετή θητεία. Μέλος της επιτροπής είναι και ο Απ. Μουμτσάκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.