Βαθύτατα θιγμένες και προσβλημένες αισθάνονται οι καθαρίστριες των σχολικών κτηρίων στον Δήμο Καβάλας, λόγω της εκδικητικής στάσης της δημοτικής Αρχής απέναντι τους. Τριάντα ένα σωματεία στην Ελλάδα συνυπέγραψαν μία σκληρή σε ύφος ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις που εκπροσωπούμε 9.474 σχολικές καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, καταγγέλλουμε την υποκριτική και εξόχως αντεργατική στάση του δημάρχου Καβάλας, Θεοδώρου Μουριάδη, ο οποίος χρησιμοποιώντας στον δημόσιο λόγο του μη αληθή στοιχεία και επιχειρήματα, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας, για αύξηση των ανθρωποωρών εργασίας στη σχολική καθαριότητα.

Οι σχολικές καθαρίστριες της Καβάλας, με αυταπάρνηση και κάτω από αντίξοες συνθήκες απασχόλησης, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας και δίχως να αμειφθούν για τις πραγματικές ανθρωποώρες που εργάστηκαν, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2020 έφεραν σε πέρας την μάχη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία. Επίσης, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με αυταρχικές εντολές της δημοτικής Αρχής, τοποθετήθηκαν σε εργασίες εκτός σχολικών κτιρίων, διακινδυνεύοντας τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού ατυχήματος δίχως ασφαλιστική κάλυψη, αφού απασχολούνταν σε εργασίες που δεν προβλέπονταν στη σύμβασή τους. Εξαναγκάστηκαν να διεκπεραιώσουν μέχρι και τον καθαρισμό τεράστιων αποθηκών και υπογείων δημοτικών κτιρίων, που ήταν κλειστά επί σειρά ετών, μέσα στα νερά, τις μολυσματικές ασθένειες και τα τρωκτικά. Πολλές δε εξ’ αυτών για μόλις 100-200€ τον μήνα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνέντευξη που έδωσε ο Θ. Μουριάδης στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναληθώς ισχυρίστηκε ότι: «Ο Δήμος δεν μπορεί να αυξήσει τις ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών, διότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Ο Δήμος, επί σειρά ετών και σίγουρα επί διοικήσεως του Θ. Μουριάδη το σχολικό έτος 2019-2020, κάλυπτε πάνω από 150.000€ ετησίως από ιδίους πόρους, για την ενίσχυση της μισθοδοσίας της σχολικής καθαριότητας, πλέον της χρηματοδότησης που ελάμβανε από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: «Δεν θα ξεπουλήσω το Δήμο». Η υποκρισία και ο λαϊκισμός του κυρίου Μουριάδη ξεχειλίζει. Ρωτάμε τον κύριο Μουριάδη: «Πέρυσι, που ο ίδιος με απόφασή του συνέχισε να χρηματοδοτεί από ιδίους πόρους τις πρόσθετες ανάγκες της σχολικής καθαριότητας, «ξεπούλησε» τον Δήμο; Συνιστά «ξεπούλημα» η πρόνοια για την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών της Καβάλας; Ποιον κοροϊδεύει ο δήμαρχος όταν λέει τόσο κραυγαλέες αναλήθειες; Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχει εισπράξει από τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Καβάλας στο δημοτικό ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19; Αληθεύει ότι, η πρόσθετη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών υπερβαίνει τα 700.000€; Που, με ποιες διαδικασίες και πως δαπανήθηκε αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση; Προτίθεται να δημοσιοποιήσει αναλυτικές καταστάσεις δαπανών, ανά δαπάνη, ανά προϊόν, ανά Υπηρεσία και ανά προμηθευτή ο δήμαρχος; Μήπως θέλει να τον βοηθήσουμε εμείς σε ένα τέτοιο «απολογισμό»;;;;

Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: «Οι καθαρίστριες παίρνουν πολλά χρήματα…οι μεν πλήρους παίρνουν κοντά στο χιλιάρικο, οι δε μερικής απασχόλησης παίρνουν από 430 μέχρι και 500€…παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν, για να λέμε και του «στραβού το δίκιο».

Δεν ξέρουμε κύριε δήμαρχε για του «στραβού το δίκιο», αλλά σίγουρα οι Υπηρεσίες σας πάσχουν από μεγάλη «στραβομάρα», την οποία ως όλα δείχνουν σας έχουν μεταδώσει. Και επειδή ο θυμόσοφος λαός έχει αρκετές παροιμίες για κάθε περίπτωση, σας λέμε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Την ίδια στιγμή που εσείς αραδιάζετε συνειδητά, ή ασυνείδητα, τέτοια αισχρά ψέματα, ότι δηλαδή τάχα οι σχολικές καθαρίστριες παίρνουν 1.000€ στην πλήρους απασχόληση και 500€ στην μερικής, οι Υπηρεσίες σας ανεβάζουν τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με μεικτούς μισθούς 780€ για την πλήρη απασχόληση και 292,50€ για την μερική απασχόληση. Γιατί τόσα ψέματα κύριε δήμαρχε; Γιατί τόσο μίσος για τις συμπολίτισσές σας σχολικές καθαρίστριες; Γιατί τέτοια υγειονομική υπονόμευση των σχολείων της περιοχής μας; Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες σας οδηγούν να ξεστομίζετε δημόσια τόσες συκοφαντίες για τον πολύπαθο κλάδο μας;

Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: «Εάν και εφόσον χρειαστεί, θα πάρουμε άλλες σχολικές καθαρίστριες».

Τώρα κύριε δήμαρχε είπατε την μόνη αλήθεια. Στόχευση της δημοτικής σας Αρχής, είναι να διαιωνίσει το πελατειακό κράτος και όχι να το πατάξει. Θέλετε να προσλάβετε νέες καθαρίστριες «ομήρους», ενώ την ίδια στιγμή το 90% των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών βρίσκετε ήδη στην ομηρία της μερικής απασχόλησης των τριών (3) ωρών ημερησίως. Με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών ο Δήμος «ξεπουλιέται», ενώ με τις νέες προσλήψεις τι ακριβώς κάνετε στο ταμείο του Δήμου κύριε Μουριάδη; Το «εξυγιαίνετε»;

Η υποκρισία, το ψέμα και ο λαϊκισμός της δημοτικής Αρχής Καβάλας, περιττεύει. Σαφέστατα και δεν κινείται προς το συμφέρον της πόλης ο δήμαρχος και οι συμβουλάτορες παρατρεχάμενοι που τον συμβουλεύουν. Έχουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και δεν το κρύβουν. Επιχειρούν να «ματώσουν» οικονομικά τις υφιστάμενες σχολικές καθαρίστριες, να τις εξωθήσουν σε παραίτηση και να βολέψουν «δικά τους παιδιά». Μπροστά σε αυτή τη στόχευση, δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια των μαθητών, αφού είναι γνωστό ότι ο καταμερισμός των ανθρωποωρών στα σχολεία, δεν επαρκεί ούτε για το 50% του έργου καθαριότητας και απολύμανσης. Με πασαλείμματα και πατώντας επάνω στο φιλότιμο των σχολικών καθαριστριών που θα εργαστούν (ξανά) απλήρωτες υπερωρίες, θα κάνει φιέστες και αγιασμούς η δημοτική Αρχή του κυρίου Μουριάδη. Ποιο «καθαρός», κύριε δήμαρχε, δεν θα μπορούσατε να είστε.

Εμείς προειδοποιούμε τον κύριο Μουριάδη και τους παρατρεχάμενούς του, που υποκινούνται από εκδικητικά κίνητρα σε βάρος των σχολικών καθαριστριών, ότι αυτού του τύπου οι «βλαχοδημαρχιές» που τον συμβουλεύουν να κάνει και που μας γυρίζουν σε προηγούμενες δεκαετίες πίσω, δεν θα περάσουν. Οι σχολικές καθαρίστριες της Καβάλας, εξαιτίας της ανοργανωσιάς και της παρούσας δημοτικής Αρχής, που επί ένα χρόνο δεν φρόντισε να αποτυπώσει τον πραγματικό αριθμό αιθουσών και τετραγωνικών μέτρων στο σύστημα (αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτες, γυμναστήρια, αύλειους χώρους, κ.λπ.) και που είχε ως αποτέλεσμα, ο Δήμος Καβάλας να λάβει έγκριση για ελάχιστες θέσεις πλήρους απασχόλησης, υπόκεινται στο σύνολό τους σε σημαντική μείωση μισθού και ασφαλιστικών ημερομισθίων. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και πραγματικότητα.

Αυτή την αδικία, θα πρέπει να την καλύψει άμεσα ο Δήμος από ιδίους πόρους, όπως άλλωστε έπραξε και πέρυσι. Διαφορετικά, δηλώνουμε ότι από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα προκηρύξουμε ως σωματεία απεργιακές κινητοποιήσεις με επίκεντρο την Καβάλα και με διαδηλώτριες σχολικές καθαρίστριες απ’ όλη τη χώρα να καταφθάνουν με λεωφορεία στην πόλη. Η ευθύνη αποκλειστικά δική σας κύριε δήμαρχε.

Υ.Γ. Δίνουμε στη δημοσιότητα αντίγραφα το link με τις δηλώσεις του κυρίου Μουριάδη (https://youtu.be/RhBtuJPtSDU) και αντίγραφα συμβάσεων που η δημοτική Αρχή υπέβαλε στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να αναδειχθεί το μεγάλο ΨΕΜΑ της σε σχέση με τις μισθολογικές απολαβές των σχολικών καθαριστριών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.