Ο υπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της 107ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και της γιορτής του πολιούχου αγίου, αποστόλου Παύλου. Τον υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Αντώνης Οικονόμου και ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Γιορτάζουμε, αυτή τη λαμπρή καλοκαιρινή ημέρα, μία μεγάλη διπλή εορτή. Την μεγάλη θρησκευτική εορτή των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, εν επιγνώσει βέβαια ότι ο απόστολος των εθνών Παύλος, είναι και πολιούχος άγιος, προστάτης της πόλης μας, διότι θυμίζω ότι σε αυτό τον τόπο έκανε τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τον τιμούμε όπως του πρέπει.

Αφ’ ετέρου, στο πλαίσιο αυτής της καταπληκτικής σύμπτωσης, μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών στον τόπο μας, γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Καβάλας από τη βουλγαρική κατοχή στις 26 Ιουνίου, που είχε λάβει χώρα πριν από έναν αιώνα και επτά χρόνια ακριβώς. Ήταν μία εποχή, που η Ελλάδα ήταν γεμάτη ορμή, αυτοπεποίθηση, με ενωμένη και στιβαρή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και θα έλεγα καθολικό, παλλαϊκό εθνικό συναίσθημα και εφορμούσε για να αυξήσει κατά πολύ τα εδάφη της, την εδαφική κυριαρχία και το πετύχαινε.

Έχει σημασία η ιστορική λεπτομέρεια ότι, η απελευθέρωση της Καβάλας έγινε με τέχνασμα από το πολεμικό ναυτικό, το οποίο τότε μπορεί να κυριαρχούσε στο Αιγαίο, γιατί είχε την απόλυτη υπεροχή και υπεροπλία σε μέσα, πλην όμως πέτυχε το μέγιστο στρατιωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή την απελευθέρωση της Καβάλας, χωρίς να πέσει τουφεκιά, κυριολεκτικά αναίμακτα. Μία σειρά από παραπεμπτικές κινήσεις πλοίων, την ημέρα και τη νύχτα, πριν από την απελευθέρωση της πόλης, δημιούργησαν στις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής την εντύπωση ότι δεν υπήρχε ελπίδα και γι’ αυτό το λόγο απεχώρησαν ήσυχα, χωρίς να χυθεί αίμα, χωρίς να πέσει τουφεκιά και οι Καβαλιώτες, εν μέσω εξάλων πανηγυρισμών όπως έχει γραφτεί, υποδέχτηκαν τα αγήματα των πολεμικών πλοίων που μπήκαν και απελευθέρωσαν την πόλη.

Αυτή η ικανότητα να επινοείται το τέχνασμα, η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες, η τάση και το ταλέντο θα έλεγα, να γίνεται εκμετάλλευση κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, του πλεονεκτήματος που παρουσιάζει το πεδίο, αποτελεί όχι μόνο στοιχείο της παράδοσης, αλλά και της ταυτότητας και φυσικά, λέω εγώ, της ποιότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας διαχρονικά. Εμείς, απλά είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς που το πολεμικό ναυτικό τότε, επινόησε αυτό το τέχνασμα, έτσι ώστε να απελευθερωθεί αναίμακτα η πόλη της Καβάλας, η οποία, πάντα, ήταν ελληνική.Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Χρόνια πολλά στην Καβάλα μας. Χρόνια πολλά στον τόπο μας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.