Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Καβάλας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, για την άρση της αδικίας, που υφίσταται ο αλιευτικός κόσμος της Καβάλας και εν γένει της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Με την επίκαιρη ερώτηση, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να άρει τη διαχρονική αδικία που υφίσταται ο αλιευτικός στόλος της περιοχής, ενόψει της έκδοσης απόφασης, για τη χορήγηση των αδειών αλίευσης τόνου στην επικράτεια για το 2019. Η επίκαιρη ερώτηση-αίτημα έχει όπως παρακάτω:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη
ΘΕΜΑ: Χορήγηση αδειών αλίευσης τόνου (Thunnus thynnus) για το έτος 2019

Κύριε υπουργέ,

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον αλιευτικό κόσμο της Καβάλας και συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Α.Μ.-Θ.), δηλαδή του μεγαλύτερου φυσικού ψαρότοπου και αποδοτικότερου αλιευτικού πεδίου της χώρας, ενόψει της έκδοσης της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), για τη χορήγηση των αδειών αλίευσης τόνου για το έτος 2019 σε αλιευτικά σκάφη στο σύνολο της επικράτειας.

Οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, πολύ φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η κατάφωρη αδικία που υπέστησαν κατά την περσινή κατανομή των αλιευτικών αδειών τόνου για το έτος 2018, όπου σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Αλιείας & Διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων (υπ’ αριθ. 1127/140103/29.12.2017 και ορθή επανάληψη 30.1.2018), από τις συνολικά 52 άδειες αλίευσης τόνου που δόθηκαν στο σύνολο της επικράτειας, στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., η οποία κατέχει την πρώτη θέση πανελληνίως στην παραγωγή αλιευμάτων, δόθηκαν μόλις δύο (2) άδειες(!!!), τη στιγμή που σε άλλη Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε αυτή του Νοτίου Αιγαίου και ακόμα πιο συγκεκριμένα στη νήσο Κάλυμνο, δόθηκαν 27 άδειες αλίευσης, δηλαδή άνω του 50% των συνολικών αδειών.

Έχει σημασία να επισημανθεί, ότι καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω κατανομή έπαιξε η υπ. αρ. 5632/104626/29.9.2015 απόφαση του ΥΠΑΑΤ, η οποία καθόρισε εκ νέου τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης των αδειών και η οποία εισήγαγε ένα εξαιρετικά προβληματικό κριτήριο, αυτό της μοριοδότησης της συνολικής παραγωγής, όχι μόνο τόνου (Thunnus thynnus), αλλά και ξιφία (Xiphias gladius SWO) και μακρύπτερου τόνου (thunnus alalunga ALΒ).

Είναι παραπάνω από προφανής ο παραλογισμός του εν λόγου κριτηρίου, αφού σε ένα αλιευτικό σκάφος που ψαρεύει τόνο και αιτείται να του χορηγηθεί η σχετική άδεια, η αίτησή του αξιολογείται, όχι με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει για την παραγωγή του σε τόνο, αλλά με βάση την παραγωγή του συνολικά και σε άλλα είδη ψαριών.

Επιπλέον, αρνητική συνέπεια του ως άνω ειδικού αποκλεισμού των αλιέων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. από την αλίευση τόνου στο βόρειο Αιγαίο, είναι η υπερδραστηριοποίηση του τουρκικού αλιευτικού στόλου στην περιοχή, με αποτέλεσμα επιπρόσθετη ζημία για τα συμφέροντα των Ελλήνων επαγγελματιών.

Κύριε υπουργέ, με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.: παράγει ετησίως 30.000 τόνους αλιεύματα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη χώρα μας, αντιπροσωπεύοντας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 30% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, διαθέτει πάνω από 800 αλιευτικά σκάφη, εκ των οποίων τα 70 είναι μέσης αλιείας, στα οποία απασχολούνται 2.000 και πλέον αλιείς και διαθέτει δύο ιχθυόσκαλες, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών μόνο της ιχθυόσκαλας Καβάλας ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (!),

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

Προτίθεστε στη νέα απόφαση, που θα εκδώσει το Υπουργείο, για τη χορήγηση των αδειών αλίευσης τόνου για το έτος 2019, να διορθώσετε την άδικη κατανομή μεταξύ των Περιφερειών που έλαβε χώρα πέρυσι;

Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα κριτήρια χορήγησής τους, προκειμένου να μην οδηγούν σε παράλογους αποκλεισμούς επαγγελματιών αλιέων, που ανέκαθεν δραστηριοποιούνταν στην αλιεία του τόνου και σε απόγνωση τον αλιευτικό κόσμο του μεγαλύτερου αλιευτικού χώρου του βόρειου Αιγαίου, ο οποίος εκτός των άλλων, σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πιο έντονα και πιο προκλητικά από ποτέ, τον αθέμιτο ανταγωνισμό του τουρκικού αλιευτικού στόλου, που δραστηριοποιείται ανεξέλεγκτα στην περιοχή;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.