• Εάν επιθυμεί, ειλικρινά, η ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) να κάνει συμφωνία με τον Δήμο Καβάλας για την Ακτή Καλαμίτσα, οφείλει να τακτοποιήσει δύο πολύ βασικές εκκρεμότητες. Η πρώτη είναι, η νομιμοποίηση όλων των κτισμάτων εντός της ακτής, τα οποία θεωρούνται αυθαίρετες κατασκευές. Αυτή ήταν η αιτία, που η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας επέβαλε πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή στην «ιδιοκτήτρια» της ακτής.
  • Επίσης, η διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ. πρέπει να δείξει εμπράκτως διάθεση να αποπληρώσει το πρόστιμο που της επιβλήθηκε. Ενώ κατέβαλε ένα μέρος του χρηματικού ποσού, δεν συνέχισε να πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης. Η αποπληρωμή του προστίμου, δεν μπορεί να μπει στις καλένδες, αγαπητέ δήμαρχε Καβάλας, όπως έγινε με τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Από κει και πέρα, η πρόταση που έγινε στον δήμαρχο Καβάλας χρήζει, κατά την άποψη μας, αρκετής συζήτησης. Προτάθηκε, συγκεκριμένα, η ΕΤ.Α.Δ. να παραχωρήσει στον Δήμο την επιμέλεια της ακτής και από τα μισθώματα (ενοίκια) που θα εισπράττει από την εκμετάλλευση των ακινήτων, να δίνει ένα ποσοστό στον Δήμο Καβάλας, για να συντηρεί τις εγκαταστάσεις. Κι αυτό γιατί; Για να είναι δωρεάν η πρόσβαση στην ακτή;
  • Γιατί να μην ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης, αυτό που έληξε στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής; Δηλαδή, να εκμισθώνει ο Δήμος Καβάλας τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα έσοδα να συντηρεί την ακτή και να αποδίδει ένα ποσοστό στην ΕΤ.Α.Δ.
  • Έτσι, θα εξασφαλιστεί η δωρεάν είσοδος των λουόμενων, η συντήρηση της ακτής και η ΕΤ.Α.Δ. θα έχει το μερίδιο της ως ιδιοκτήτρια. Άραγε, η ΕΤ.Α.Δ. θα κάνει καλύτερη συμφωνία με ιδιώτη; Θα δεχτεί ο ιδιώτης την πρόταση που έγινε στον Δήμο Καβάλας; Δεν νομίζουμε. Ο ιδιώτης θα ζητήσει την εκμετάλλευση των καταστημάτων και θα βάλει εισιτήριο εισόδου στην ακτή, για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα λειτουργικά έσοδα και να βγάλει το θεμιτό κέρδος από την επένδυση που θα κάνει.
  • Πολύ φοβούμαστε ότι, το ποσοστό που θα δίνει η ΕΤ.Α.Δ. στον Δήμο Καβάλας, από τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν θα επαρκεί για τη συντήρηση της ακτής και θα αναγκάζεται η δημοτική αρχή να συμπληρώνει από το ταμείο του Δήμου. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι το «κουμάντο» πρέπει να κάνει εκείνος που χρησιμοποιεί την ακτή και γνωρίζει τι χρειάζεται, για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.
  • Όμως, η διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ. πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την Ακτή Καλαμίτσα. Θα την παραχωρήσει σε ιδιώτη, ο οποίος βεβαίως δεν θα πληρώσει για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, ή θα ανανεώσει την προηγούμενη συμφωνία με τον Δήμο Καβάλας; Όταν κατασταλάξει υπέρ του Δήμου, ας καλέσει τον δήμαρχο, για να συζητήσουν τους όρους της νέας συμφωνίας. Για τριάντα χρόνια, θεωρούμε, η Καλαμίτσα λειτουργούσε σε πολύ καλό επίπεδο και το ελληνικό δημόσιο είχε έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.