Την πλήρη απαλλαγή των εμπορικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το οικονομικό έτος 2020 και τον συμψηφισμό των τελών που καταβλήθηκαν, με μελλοντικές απαιτήσεις τελών στο επόμενο οικονομικό έτος (2021), θα εισηγηθεί ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στην προσεχή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στην οποία, σημειωτέον, έχει την πλειοψηφία των μελών!

Κατανοούμε τη διάθεση του δημάρχου, να βοηθήσει τους εμπόρους και τους επαγγελματίες στην εστίαση, που επλήγησαν οικονομικά από την απαγόρευση στη λειτουργία των καταστημάτων τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, αλλά οφείλει να φροντίσει και το μεγάλο «μαγαζί» που λέγεται Δήμος Καβάλας. Διότι, η πανδημία επηρέασε και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), που περιμένουν, με αγωνία, την (περιορισμένη) χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μπορεί ο Δήμος Καβάλας και ειδικότερα ο δήμαρχος, να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, αλλά και να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα είσπραξης των νόμιμων εσόδων από τα δημοτικά τέλη. Τα δημοτικά τέλη καταβάλλονται για την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων και δεν είναι ενοίκια από την ενοικίαση δημοτικών ακινήτων. Θα απάλλασσε ο δήμαρχος, από τα ενοίκια ενός οικονομικού έτους, τους ενοικιαστές των δημοτικών ακινήτων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19; Αν θέλει να το κάνει με τα δημοτικά τέλη, τον καλούμε να πράξει το ίδιο και για τα ενοίκια των καταστηματαρχών της δημοτικής αγοράς, για παράδειγμα, που επίσης επλήγησαν από την πανδημία.

Προτείνουμε, λοιπόν, να μην εισπράξει τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων μόνο για το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστά τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης και για τους υπόλοιπους μήνες του οικονομικού έτους 2020, να μειώσει, σε ένα λογικό ποσοστό, το χρηματικό ποσό. Όσοι έμποροι και επαγγελματίες της εστίασης πλήρωσαν κανονικά τα τέλη του έτους 2020, να έχουν ελάφρυνση το επόμενο οικονομικό έτος (2021). Έτσι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα ανακουφιστούν και ο Δήμος Καβάλας, θα βάλει στο ταμείο ένα μέρος των εσόδων από τα δημοτικά τέλη, για να κάνει παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τα καταστήματα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.